Bajden: Odnosi SAD i Rusije zavise od Putinovih reakcija i poštovanja međunarodnih normi

Američki predsjednik je rekao da su zapadne demokratije u nadmetanju sa autokratskim vladama

3643 pregleda 7 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden ocijenio je tačnom izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da su odnosi država koje predvode na najnižoj tački tokom posljednjih nekoliko godina.

"Jasno ću ukazati da je u pravu kada to misli – što zavisi od njegovih reakcija i poštovanja međunarodnih normi – što u brojnim slučajevima ne čini", rekao je Bajden novinarima na kraju samita G7 u Britaniji, prenosi Glas Amerike.

Bajden je rekao da su zapadne demokratije u nadmetanju sa autokratskim vladama.

"Ne takmičimo se samo sa Kinom, već sa autokratskim vladama širom svijeta, mogu li demokratije biti konkurentne autokratijama u 21. vijeku, periodu rapidnih promjena", rekao je američki predsjednik.

Kada je o Kini riječ, Bajden je rekao da će se SAD neposredno nositi sa njom.

On je rekao da je kineskom predsjedniku Si Đinpingu rekao da ne traži sukob.

"Sarađivaćemo u oblastima u kojima je to moguće, jasno ću ukazivati na ono u čemu se sporimo i reagovaćemo na poteze koji su protivrječni", rekao je Bajden.

Takođe, ukazao je da je potrebno da Kina dozvoli pristup istražiocima koji bi trebalo da utvrde da li je koronavirus prirodna tvorevina ili pak, kako se izrazio, laboratorijski eksperiment u kom se dogodila greška.

"Potrebno je da imamo pristup", rekao je Bajden i dodao da bi manjak transparentnosti mogao da doprinese nastanku nove pandemije.

Bonus video: