Naučnici još ispituju efekte miješanja različitih vakcina protiv koronavirusa

"Vakcine protiv kovida-19 čija je upotreba odobrena u svijetu napravljene su tako da pokrenu imuni sistem da stvori antitijela u borbi protiv koronavirusa, ali se načini na koji to čine razlikuju"

4482 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Miješanje različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa vjerovatno je sigurno i efikasno, ali se još prikupljaju podaci kako bi se to i potvrdilo, izjavili su stručnjaci s britanskog Univerziteta Oksford.

"Vakcine protiv kovida-19 čija je upotreba odobrena u svijetu napravljene su tako da pokrenu imuni sistem da stvori antitijela u borbi protiv koronavirusa, ali se načini na koji to čine razlikuju", rekla je doktorka Kejt O'Brajen (Kate O'Brien), direktorka odjeljenja za vakcine Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Naučnici sa Oksforda su testirali kombinacije vakcina koje se daju u dvije doze kao što su Astrazeneka, Moderna, Novavaks i Fajzer.

Do sada dobijeni podaci pokazuju da je vakcinacija prvo Astrazenekom pa Fajzer vakcinom sigurna i efikasna. Takođe, od ove kombinacije postoji malo veća mogućnost da se pojave neželjeni efekti kao što su svrab i groznica.

Po ocjeni virusologa, razlog tome može biti što miješanje različitih vrsta vakcina prouzrokuje jači odgovor imunog sistema.

U nekim zemljama, zdravstveni zvaničnici već predlažu miješanje vakcina u određenim situacijama.

Nakon što je utvrđeno da vakcina Astrazeneka u rijetkim slučajevima utiče na stvaranje krvnih ugrušaka, mnoge evropske zemlje, kao što su Njemačka, Francuska i Španija, su preporučile ljudima koji su primili prvu dozu Astrazeneka vakcine, da za drugu dozu izaberu Fajzer ili Modernu.

Bonus video: