dio javnosti optužbu vidi kao napad na slobodu štampe

Hongkong: Glavni urednik i direktor Epl Dejlija ostaju u pritvoru, sud odbio kauciju

Terete se za postojanje "dosluha sa nekom stranom zemljom ili sa spoljnim elementima u cilju ugrožavanja nacionalne bezbjednosti"

3230 pregleda 0 komentar(a)
Lou stiže na saslušanje, Foto: REUTERS
Lou stiže na saslušanje, Foto: REUTERS

Glavni urednik i izvršni direktor hongkonškog lista Epl Dejli, koji su uhapšeni zbog kršenja zakona o nacionalnoj bezbjednosti, ostaće u pritvoru jer je danas sud odbio zahtjev za puštanje na slobodu uz kauciju.

Rijan Lou, koji je glavni urednik, i Čeung Kim-hung terete se za postojanje "dosluha sa nekom stranom zemljom ili sa spoljnim elementima u cilju ugrožavanja nacionalne bezbjednosti", dok veliki dio javnosti optužbu vidi kao napad na slobodu štampe u poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Glavni sudija Prekršajnog suda Viktor So rekao je da nema dovoljno dokaza da bi se vjerovalo da neće ponoviti djelo i ugroziti nacionalnu bezbjednost. Sledeće ročište zakazao je za 13. avgust.

Još dvojica urednika i jedan izvršni direktor koji su uhapšeni u četvrtak pušteni su kasno sinoć uz kauciju.

Povezani članci

18. Jun 2021.

Simbol slobode medija u kandžama Pekinga

Prodemokratski list Epl Dejli podržao je masovne proteste u Hongkongu 2019. godine i kritikovao usvajanje zakona o nacionalnoj bezbjednosti prošle godine.

Zakon o nacionalnoj bezbjednosti u kojem se navodi da samo "patriote" mogu da vladaju u Hongkongu, predviđa i doživotnu kaznu a odnosi se na krivična djela vezana za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodređenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

Preporučujemo za Vas