"ekstremista odgovoran za smrt hiljada Iranaca"

Lapid: Novi predsjednik Irana posvećen nuklearnim ambicijama režima

U četvrtak je ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao da Izrael i SAD ubrzano rade da pojačaju nadzor nuklearnog programa Teherana, upozoroviši da su "sve opcije u igri", aludirajući na spremnost Izraela da izvede vojni udar kako bi spriječio Iran da se snabde nuklearnim oružjem

2674 pregleda 1 komentar(a)
Lapid, Foto: Reuters
Lapid, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid ocijenio je da je novoizabrani predsjednik Irana Ebrahim Raisi posvećen nuklearnim ambicijama režima u Teheranu.

"Novi predsjednik Irana, poznat kao Kasapin Teherana, je ekstremista odgovoran za smrt hiljada Iranaca. On je posvećen nuklearnim ambicijama režima i njegovoj kampanji globalnog terora", objavio je Lapid u subotu uveče na Tviteru.

U odvojenom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela je navedeno da bi izbor Raisija trebalo da "podstakne ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice", prenijeli su izraelski mediji.

Portparol izraelskog ministarstva Lior Haiat je ocijenio da će Raisi biti najekstremniji predsjednik Irana u istoriji.

"To je ekstremistička ličnost, posvećena brzom napredovanju vojnog nuklearnog programa, njegov izbor je doprinio da iranske istinske maligne namjere budu jasnije", naveo je portparol.

U četvrtak je ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao da Izrael i SAD ubrzano rade da pojačaju nadzor nuklearnog programa Teherana, upozoroviši da su "sve opcije u igri", aludirajući na spremnost Izraela da izvede vojni udar kako bi spriječio Iran da se snabde nuklearnim oružjem.

Načelnik Generalštaba Izraela Aviv Kohavi sastaće se danas u Vašingtonu s američkim zvaničnicima i razgovarati o iranskom nuklernom programu i ekspanzionističkim naporima te zemlje u regionu, najavila je izraelska vojska.

Kohavi je otputovao u SAD u vrijeme napetosti u odnosima SAD i Izraela s obzirom da administracija američkog predsjuednika Džozefa Bajdena namjerava da se vrati nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine, čemu se izraelski zvaničnici protive.

Izraelski TV Kanal 12 prenio je sinoć da izraelski bezbjednosni zvaničnici vjeruju da će novi predsjednk Irana usvojiti čvrstorukaške poglede vrhovnog lidera Alija Hamneija u odnosu na spoljnu i nuklearnu politiku, ocjenivši da Izrael ponovo mora pripremati plan za potencijalni napad na nuklearna postrojenja Islamske Republike.

Raisi, sudija čvrstorukaš koji je pod sankcijama SAD zbog kršenja ljudskih prava, pobijedio je u subotu na predsjedničkim izborima u Iranu, kako se i očekivalo.

Preporučujemo za Vas