Duterte prijeti hapšenjima: Daću vam vakcinu u dupe

"Ako nećete da budete vakcinisani napustite Filipine. Idite u Indiju ako hoćete ili negdje u Ameriku", rekao je on i dodao da će narediti seoskim zvaničnicima da sastave spisak mještana koji odbijaju vakcinaciju

4306 pregleda 1 komentar(a)
Duterte, Foto: Reuters
Duterte, Foto: Reuters

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zaprijetio je hapšenjem sunarodnika koji odbiju da prime antikovid vakcinu i poručio im da napuste zemlju ako ne žele da sarađuju sa naporima za suzbijanja pandemije.

Duterte, poznat po svojim javnim ispadima i oštroj retorici rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da je iznerviran zbog ljudi koji odbijaju imunizaciju potrebnu da bi se zaustavilo širenje korona virusa.

"Nemojte me pogrešno shvatiti. Ova zemlja je suočena sa krizom, postoji nacionalna hitna situacija. Ako ne želite da se vakcinišete uhapsiću vas i dati vam vakcinu u dupe", rekao je Duterte.

"Ako nećete da budete vakcinisani napustite Filipine. Idite u Indiju ako hoćete ili negdje u Ameriku", rekao je on i dodao da će narediti seoskim zvaničnicima da sastave spisak mještana koji odbijaju vakcinaciju.

Advokat za ljudska prava Edre Olalija izrazio je zabrinutost zbog Duterteove prijetnje navodeći da predsjednik ne može da naredi hapšenje bilo koga ko nije počinio neko krivično djelo.

Duterteova vlada je kritikovana zbog sporog odvijanja vakcinacije usljed problema sa snabdijevanjem kao i oklijevanja stanovništva da primi vakcinu. Posle više odlaganja vakcinisanje protiv korona virusa u zemlji počelo je u martu.

Duterte je za probleme okrivio bogate zapadne zemlje koje su po njemu prigrabile vakcine za svoje građane ostavivši siromašnije zemlje kao što su Filipini da kaskaju u imunizaciji.

Filipini su krizno žarište za kovid-19 u Aziji sa zabilježenih više od 1,3 miliona slučajeva i najmanje 23.749 umrlih.

Bonus video: