Evakuisana još jedna zgrada kod Majamija, u srušenoj se traga za još 126 tijela

Inspekcijska provjera podataka, pokrenuta poslije rušenja zgrade "Čemplen tauers saut" (Champlain Towers South) u obližnjem Surfsajdu (Surfside) otkrila je da su još u januaru kule "Krestvju" sa 156 stanova u obližnjem Sjevernom Majami biču, ocijenjene kao strukturno i instalaciono nebezbjedne, saopštila je gradska vlast

5670 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada u sjevernom Majamij biču koja je proglašena nebezbjednom,, Foto: Reuters
Zgrada u sjevernom Majamij biču koja je proglašena nebezbjednom,, Foto: Reuters

Stanari jedne višespratnice u okolini Majamija napustili su zgradu kada je njena nebezbjednost potvrđena inspekcijom podstaknutom smrtonosnim rušenjem stambene zgrade nekoliko kilometara dalje.

Inspekcijska provjera podataka, pokrenuta poslije rušenja zgrade "Čemplen tauers saut" (Champlain Towers South) u obližnjem Surfsajdu (Surfside) otkrila je da su još u januaru kule "Krestvju" sa 156 stanova u obližnjem Sjevernom Majami biču, ocijenjene kao strukturno i instalaciono nebezbjedne, saopštila je gradska vlast.

Policija je zato prošle noći ogradila to područje i iselila stanare te zgrade stare 49 godina.

To je prva zgrada koja je evakuisana otkako su poslije rušenja u Surfsajdu opštinski službenici širom Floride odnedavno počeli da ispituju stanje starijih visokih zgrada.

Vlasti Surfsajda su saopštile da su u ruševinama nađena još četiri tijela što je broj poginulih povećalo na 22, a traga se za još 126 tijela jer su neki za koje se mislilo da su zatrpani, javili da su u vrijeme nesreće bili drugdje.

Zvaničnici nisu objavili detalje o strukturnim problemima koji su doveli do evakuacije zgrade čiji su stanari još 2017. godine prijavili milione dolara štete od uragana Irma.

U pismu objavljenom prije manje od dvije nedjelje na internet stranici stambene zajednice, navodi se da su u toku popravke ili da se očekuje da uskoro počnu, poslije mnogo odlaganja.

Jedan od stanara je rekao da se od uragana 2017. odvalio dio balkona na spratu iznad i pao na njegov balkon, da u toj zgradi liftovi često nisu radili i da su kanalizacione cijevi zapušene, te je ionako planirao da se preseli, a sada ga je policija iselila, te je "zvanično postao beskućnik".

Bonus video: