Uhapšen estonski konzul u Rusiji zbog primanja tajnih dokumenata od ruskog državljanina

Kako je navedeno, takav gest je nespojiv sa statusom diplomatskog službenika i otvoreno je neprijateljski prema Rusiji. Mjere će biti preduzete prema stranom diplomati u skladu sa normama međunarodnog prava, naveo je FSB

10458 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Estonski konzul u Sankt-Petersburgu u Rusiji priveden je zato što je došao do dokumenata označena kao tajna, saopštila je danas Ruska bezbjednosna služba (FSB).

"FSB je uhapsio na djelu estonskog diplomatu i generalnog konzula u Sankt Peterburgu Marta Letea dok je primao tajna dokumenta od jednog ruskog državljanina", navela je bezbjednosna služba, prenijele su ruske novinske agencije.

Kako je navedeno, takav gest je nespojiv sa statusom diplomatskog službenika i otvoreno je neprijateljski prema Rusiji. Mjere će biti preduzete prema stranom diplomati u skladu sa normama međunarodnog prava, naveo je FSB.

Brojne špijunske afere pojavile su se posljednjih godina između Moskve i Zapada kako rastu tenzije od ukrajinske krize i ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

U aprilu je FSB uhapsio ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonijuka zbog toga što je pokušao da dobije tajna dokumenta i on je zamoljen da napusti rusku teritoriju.

Rusija je optužena za brojne afere špijunaže u više evropskih zemalja, koje su svaki put dovele do uzajamnog protjerivanja diplomata.

Tenzije su posebno snažne u Evropi između Rusije i Češke, koja optužuje Moskvu da je stoji iza eksplozija kada je uništeno skladište municije na njenoj teritoriji 2014.

Bonus video: