Turske vlasti odbacile kritike Uneska o zdanju Aje Sofije

Komitet je u petak zatražio od Turske da do 2022. podnese izvještaj o stanju očuvanosti zdanja i izrazio duboku zabrinutost zbog posljedica pretvaranja crkve u džamiju

4285 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Turske vlasti odbacile su danas zabrinutost koju je izrazio Komitet za svjetsku baštinu Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) zbog pretvaranja istorijskog zdanja - istanbulske crkve Svete Sofije u džamiju Aja Sofija, navodeći da je odluka "pristrasna i politički motivisana".

Komitet je u petak zatražio od Turske da do 2022. godine podnese izvještaj o stanju očuvanosti zdanja i izrazio duboku zabrinutost zbog posljedica pretvaranja crkve u džamiju.

Ta organ Uneska je izrazio duboko žaljenje zbog "nedostatka dijaloga i informacije" o promjeni statusa crkve, jednog od remek-djela vizantijske arhitekture.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da odbacuje ocjene komiteta ocenjujući ih punim "predrasudama i pristrasnosti" i da su politički motivisane.

Aja Sofija je u državnom vlasništvu i zaštićena je, dodalo je ministarstvo, koje je optužilo Unesko za kršenje suvereniteta Turske.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vjekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svjetske kulturne baštine Uneska.

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju u julu 2020. godine izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra dijelom svoje istorije i kuture.

Bonus video: