Iran predstavio novi projektil velikog dometa

Zapadni stručnjaci kažu kako Iran često pretjeruje u predstavljanju svog naoružanja, iako postoji zabrinutost oko njegovih dalekometnih balističkih projektila
296 pregleda 0 komentar(a)
Novi projektil, Foto: Screenshot (Youtube)
Novi projektil, Foto: Screenshot (Youtube)

Iran je u subotu tokom obilježavanja godišnjice Islamske revolucije iz 1979. predstavio novi krstareći projektil s dometom od 1300 kilometara, javlja tamošnja državna televizija.

"Krstarećem projektilu treba jako malo vremena za pripremu i može letjeti na niskim visinama", rekao je ministar odbrane Amir Hatami tokom ceremonije predstavljanja projektila.

Hatami je naglasio da je to projektil zemlja-zemlja pod nazivom Hoveizeh, iz reda projektila Sumar koji je predstavljen 2015.

Zapadni stručnjaci kažu kako Iran često pretjeruje u predstavljanju svog naoružanja, iako postoji zabrinutost oko njegovih dalekometnih balističkih projektila, piše Hina.

Iran je u janauru izveo neuspješni pokušaj lansiranja satelita u Zemljinu orbitu, ignorišući upozorenja Vašingtona da to ne pokušava učiniti.

Vašington je takođe prošlog mjeseca upozorio Teheran da odustane od tri planirana testiranja projektila za koja kaže da krše rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija jer koriste balističku raketnu tehnologiju.

Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN poziva Teheran da se suzdrži osam godina od razvoja balističkih projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.

Iran naglašava da testiranja ne krše rezoluciju te demantuje da su projektili sposobni nositi nuklearne bojeve glave.

Napominje kako su ti projektili odbrambeni i koriste se za zastrašivanje.

Američki predsjednik Donald Tramp povukao je SAD prošle godine iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. te je ponovo nametnuo sankcije Iranu koje su bile ukinute u skladu sa sporazumom, s time da Teheran obustavi svoj nuklearni program.

Bonus video: