Borel: Moralna dužnost EU da spasi što više Avganistanaca

Naglasio je da je oko 400 Avganistanaca koji su radili sa EU i članova njihovih porodica evakuisano u Evropu, ali da još 300 pokušavaju da uđu na aerodrom u Kabulu

4849 pregleda 9 komentar(a)
Borel, Foto: REUTERS
Borel, Foto: REUTERS

Šef spoljne politike EU Žozep Borel rekao je u četvrtak, 19. avgusta, da razvoj događaja u Avganistanu predstavlja "katastrofu i noćnu moru" i da se dogodio obavještajni neuspjeh jer nije predviđen povratak talibana na vlast.

Borel je u obraćanju Evropskom parlamentu izjavio da je prva grupa od 106 pripadnika osoblja EU prebačena avionom iz Avganistana u Španiju, javlja agencija Rojters.

Naglasio je da je oko 400 Avganistanaca koji su radili sa EU i članova njihovih porodica evakuisano u Evropu, ali da još 300 pokušavaju da uđu na aerodrom u Kabulu.

Borel je rekao da evropski blok ima "moralnu dužnost" da spase što više Avganistanaca koji su ranije radili u kancelarijama EU, ali da neće biti moguće izvući sve te ljude.

Prethodno je komesar za ekonomiju Evropske unije Paolo Đentiloni izjavio da Evropa mora da uspostavi humanitarne koridore kako bi prihvatila izbjeglice iz Avganistana, ali i izbjegla nekontrolisanu migraciju.

Neke od zemalja EU, poput Grčke, već su objavile da ne mogu postati ulazna tačka ka EU za Avganistance koji bježe od sukoba u njihovoj zemlji.

Brzina kojom su talibanske snage zauzele Avganistan, dok su se američke i druge strane povlačile nakon 20 godina rata, dovela je do haotičnih scena na aerodromu sa diplomatama, stranim državljanima i Avganistancima koji pokušavaju da pobjegnu, ali ih ometaju kontrolni punktovi i ogromne gužve.

Kako navodi BBC, desetine aviona iz 15 zemalja poslano je u Kabul kako bi pomagali u evakuaciji. Američki, francuski, njemački, španski i britanski avioni otišli su u posljednjim satima.

Oko 5.000 osoba evakuisano je u posljednja 24 sata kroz aerodrom kojeg kontrolišu specijalno raspodijeljene američke snage. Oni planiraju do kraja mjeseca evakuisati više od 30.000 ljudi.

Evakuacije dolaze u danima nakon što su talibani zauzeli Kabul, a predsjednik Avganistana Ashraf Ghani pobjegao iz zemlje.

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedjelju 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a Ghani je napustio državu. Talibani su potom objavili da su preuzeli kontrolu nad zemljom, kojom su vladali od 1996. do 2001. godine.

Bonus video: