Avganistan: Mladići i djevojke više neće moći da studiraju zajedno

Ovo bi moglo značiti da djevojke neće moći da pohađaju nastavu na fakultetima, jer se postavlja pitanje hoće li univerziteti imati dovoljno kapaciteta, odnosno ljudskih resursa da ispoštuju ove mjere

7229 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novinari u Avganistanu izvještavaju da su talibani najavili zabranu zajedničkog obrazovanja muškaraca i žena. Otkako su talibani preuzeli vlast početkom ovog mjeseca, raste zabrinutost da će ženama i djevojkama u zemlji ponovno biti uskraćeno njihovo pravo na rad i obrazovanje, kao što je to ranije bio slučaj za vrijeme njihove vladavine.

Ziar Kan Jad, novinar avganistanskog informativnog kanala Tolo News, rekao je da je vršilac dužnosti ministra obrazovanja najavio da mladići i djevojke više neće moći zajedno da studiraju na univerzitetima i da će „nastaviti da uče u odvojenim razredima u skladu s islamskim zakonom“, prenio je BBC.

Osim toga, nezavisni novinar Bašir Ahmad Gvak objavio je na Tviteru da je talibanski ministar visokog obrazovanja zvanično zabranio muškarcima podučavanje žena, prenosi Kliks.

Ovo bi moglo značiti da djevojke neće moći da pohađaju nastavu na fakultetima, jer se postavlja pitanje hoće li univerziteti imati dovoljno kapaciteta, odnosno ljudskih resursa da ispoštuju ove mjere.

Otkako su talibani preuzeli vlast početkom ovog mjeseca, rasprostranjena je zabrinutost da će ženama i djevojkama u zemlji ponovno biti uskraćeno njihovo ljudsko pravo na rad i obrazovanje, kao što je to ranije bio slučaj pod vladavinom talibana.