Duterte neće da sarađuje sa MKS, savjetnik: Zabranićemo ulazak svakom članu...

Sud je ocijenio da postoji "razumna osnova" da se govori o zločinima protiv čovječnosti kao i da se akcije u borbi protiv droge ne mogu smatrati legitimnim policijskim operacijama

6167 pregleda 2 komentar(a)
Duterte, Foto: Reuters
Duterte, Foto: Reuters

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u istrazi o ratu protiv droge koju vodi njegova vlada, rekao je danas advokat filipinskog šefa države.

Izjava je data dan pošto je MKS dao odobrenje za sprovođenje istrage o kampanji filipinske vlade protiv trgovine drogom obilježenom hiljadama ubijenih od strane snaga bezbjednosti.

Sud je ocijenio da postoji "razumna osnova" da se govori o zločinima protiv čovječnosti kao i da se akcije u borbi protiv droge ne mogu smatrati legitimnim policijskim operacijama.

Glavni predsjednikov pravni savjetnik Salvador Panelo potvrdio je za lokalni radio da njegova zemlja ne priznaje taj sud od kada se povukla 2019. iz Rimskog statuta, osnivačkog teksta Međunarodnog krivičnog suda.

"Vlada će zabraniti ulazak na svoju teritoriju svakom članu tog suda koji dolazi da prikupi informacije i dokaze", upozorio je pravni savjetnik.

Duterte je više puta kritikovao taj sud zadužen za procesuiranje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, i rekao da nikad neće sa njim sarađivati.