Australija će odustati od kupovine podmornica od Francuske

Vang: AUKUS pokazuje hladnoratovski mentalitet

Prema sporazumu AUKUS između Velike Britanije, SAD i Australije, Vašington će dijeliti tehnologiju nuklearnih podmornica sa Kanberom

1926 pregleda 1 komentar(a)
Vang Ji, Foto: Reuters
Vang Ji, Foto: Reuters

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je tokom sastanka sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom (Josep Borrell) da novo partnerstvo AUKUS pokazuje "hladnoratovski mentalitet", prenijela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Prema sporazumu AUKUS između Velike Britanije, SAD i Australije, Vašington će dijeliti tehnologiju nuklearnih podmornica sa Kanberom.

Najava novog partnerstva ranije ovog mjeseca iznenadila je Evropsku komisiju, koja je objavila da o tome nije prethodno konsultovana. Novi pakt takođe znači da će Australija odustati od kupovine podmornica od Francuske.

Pariz je opozvao svog ambasadora u SAD-u. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) opisao je AUKUS kao "nož u leđa", podsjetila je CMG.

Vang je takođe rekao da bi klimatske promjene mogle biti "glavni stub za saradnju" sa Evropom. Evropska komisija nije odmah objavila sažetak razgovora.

Video konferencija je bila 11. runda dijaloga na visokom nivou između Pekinga i Brisela.

U ponedeljak su EU i Kina razgovarale i o životnoj sredini.

Potpredjsednik Evropske komisije Frans Timermans Timmermans) naveo je na Tviteru da su dvije strane razgovarale o "klimatskim ciljevima, trgovini emisijama i postepenom ukidanju uglja".

Kineski predsjednik Si Đinping se nedavno, tokom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, obavezao da će njegova zemlja prestati sa finansiranjem projekata uglja u inostranstvu, međutim, Kina se i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugalj za proizvodnju energije u zemlji.

Do ovih razgovora došlo je i nakon što je Evropska komisija ovog mjeseca predstavila svoju strategiju za indopacifičku regiju, dodala je CMG.