Resa: Ništa nije moguće bez činjenica, ovo je najbolje vrijeme da se bude novinar

"Periodi kada je najopasnije su periodi kada je najvažnije"

10711 pregleda 20 reakcija 4 komentar(a)
Resa, Foto: Reuters
Resa, Foto: Reuters

Dodjela Nobelove nagrade za mir novinarima dokazuje da "ništa nije moguće bez činjenica", rekla je danas Filipinka Marija Resa koja je zajedno sa ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim ovogodišnja dobitnica tog prestižnog priznanja.

"Svijet bez činjenica znači svijet bez istine i povjerenja", rekla je Resa u razgovoru koji je direktno prenio njen istraživački portal Rapler (Rappler).

Kritičarka filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea rekla je da je doživjela šok kada je čula objavljivanje nagrade i istakla da će Rapler nastaviti da radi kao dosad.

"Ovo je najbolje vrijeme da se bude novinar. Periodi kada je najopasnije su periodi kada je najvažnije", rekla je Resa.

Marija Resa i Rapler su bili na meti više sudskih gonjenja i istraga poslije objavljivanja kritičnih tekstova prema politici predsjednika Dutertea, posebno prema njegovom ratu protiv droge.

"Za manje od dvije godine filipinska vlada je za mene izdala deset naloga za hapšenje, to je dosta ozbiljno u nekim trenucima, rekla je Resa.

"Moramo da nastavimo da držimo upaljeno svjetlo", dodala je ona.

Bivša dopisnica Si-En-Ena (CNN) je danas na uslovnoj slobodi dok čeka presudu u žalbenom postupku za slučaj klevete.

Ona je u aprilu dobila nagradu za slobodu medija koju dodjeljuje Unesko u znak priznanja za njenu "neumornu borbu za slobodu izražavanja".

Kako je Resa reagovala na vijest da je dobila Nobelovu nagradu za mir pogledajte OVDJE

Bonus video: