stav nauke

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv kovida značajno prevazilaze rizike

Očekuje se da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči da FDA izda odobrenje davanja vakcine mladoj starosnoj grupi

3714 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Naučnici američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) saopštili su u petak da su rizici vakcinacije djece od pet do 11 godina protiv Kovida-19 daleko manji od rizika od rijetkih slučajeva zapaljenja srčanog mišića, zvanog miokarditis.

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči da FDA izda odobrenje davanja vakcine mladoj starosnoj grupi.

Ako Agencija odobri hitnu imunizaciju, vakcine bi mogle da budu dostupne u Sjedinjenim Državama početkom novembra, prenosi Glas Amerike.

Nezavisni savjetodavni komitet Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razmatra ovo pitanje 2. i 3. novembra.

Američka farmaceutska kompanija Fajzer i njen njemački partner BajoNTek objavili su u petak podatke koji pokazuju da je njihova vakcina protiv Kovida-19 bezbjedna i 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskih infekcija kod djece od pet do 11 godina.

Fajzer je saopštio da je ispitivanje sprovedeno među 2.268 djece uzrasta od pet do 11 godina, kojima su date dve injekcije u dozama od po 10 mikrograma vakcine, što je trećina doze koja je data onima od 12 i više godina.

U iščekivanju hitnog odobrenja, Bijela kuća je ove nedjelje objavila planove da isporuči dovoljno dječjih doza vakcine za svih 28 miliona djece između pet i 11 godina koja trenutno žive u SAD.

Preporučujemo za Vas