Pregovori između članova savjeta Počeli odmah poslije puča u ponedeljak

Savjet bezbjednosti UN traži za Sudan povratak vlade predvođene civilima

U prvoj varijanti deklaracije strogo je osuđeno vojno preuzimanje vlasti prije nego što je taj izraz povučen

1565 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Sudanu, Foto: REUTERS
Protesti u Sudanu, Foto: REUTERS

Savjet bezbjednosti UN zatražio je danas od vojne hunte u Sudanu da "vrati prelaznu vladu predvođenu civilima" i izrazio "jaku zabrinutost zbog vojnog preuzimanja vlasti", u deklaraciji usvojenoj jednoglasno.

Poslije više dana pregovora u tekstu koji je sastavila Velika Britanija, a dosta ga je razvodnila Rusija, takođe se traži "bezuslovno" vraćanje političkog dijaloga, hitno puštanje uhapšenih osoba na slobodu i poštovanje prava na mirno okupljanje.

Deklaracija Savjeta bezbjednosti UN, koji se hitno sastao u utorak na zahtjev zapadnih zemalja, takođe osuđuje "suspenziju nekih prelaznih institutcija", uvođenje "vanrednog stanja" i držanje u pritvoru premijera Abdalaha Hamdoka, kao i drugih članova vlade.

Na zahtjev Kine, kako je prenio jedan diplomata, u tekstu je uključeno da se uzima u obzir da je premijer vraćen svojoj kući u utorak uveče. On, ipak, nema slobodu kretanja, prema navodima UN.

Pregovori između članova Savjeta bezbjednosti početi odmah poslije puča u ponedeljak, odvijali su se uz borbu za uticaj oko Sudana između zapadnih zemalja sa jedne i Rusije sa druge strane. U prvoj varijanti deklaracije strogo je osuđeno vojno preuzimanje vlasti prije nego što je taj izraz povučen.

U izmijenjenoj verziji Savjet bezbjednosti traži da se odmah oslobode svi oni koje su uhapsile vojne vlasti. U tekstu se takodje pozivaju sve strane da pokažu najveću moguću uzdržanost, da se uzdrže od pribjegavanja nasilju uz isticanje punog poštovanja ljudskih prava, uključujući prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja.

Vojska je u ponedeljak izvela državni udar u Sudanu, poslije višenedeljnog rasta tenzija izmedju njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Sudanske vojne vlasti danas su ispalile suzavac da rasture demonstrante u Kartumu koji od izvođenja vojnog udara protestuju svakodnevno.

Od kada je general Abdel Fatah al-Burhan u ponedeljak raspustio sve institucije u zemlji demonstranti protestuju u glavnom gradu i u drugim mjestima i sukobljavaju se sa snagama bezbjednosti. Najmanje sedam demonstranata je ubijeno, prema podacima ljekara sudske medicine.

Preporučujemo za Vas