bio osuđen na doživotnu kaznu

Čikago: Nevin proveo 22 godine u zatvoru, grad mu plaća odštetu od 25 miliona

Bolden je osuđen za dva ubistva iz 1994. U tužbi su se detektivi usredsredili na njega kao osumnjičenog i ignorisali izjave svjedoka koji su rekli da je bio u restoranu ispred kog se dogodilo ubistvo

4175 pregleda 3 komentar(a)
Čikago, ilustracija, Foto: Shutterstock
Čikago, ilustracija, Foto: Shutterstock

Savezna porota SAD naložila je da se Ediju Boldenu iz Čikaga isplati više od 25 miliona dolara zato što je odslužio 22 godine robije za krivično djelo koje nije počinio. Bolden je iz zatvora pušten 2016. godine.

Edi Bolden je osuđen za dva ubistva iz 1994. godine. U tužbi su se detektivi usredsredili na njega kao osumnjičenog i ignorisali izjave svjedoka koji su rekli da je bio u restoranu ispred kog se dogodilo ubistvo.

"Ova presuda je potpuno i kompletna oslobađanje Edija Boldena", rekao je Boldenov advokat Ronald Safer u izjavi za CBS News.

Odštetu Boldenu bi trebalo da isplati grad, navodi AP. Porotnici su naredili i dvojici policijskih detektiva da Boldenu plate 100.000 dolara, prenosi RTS.

Irving Klejton i Derik Frejzer su 29. januara 1994. ubijeni, a automobil u kome su bili je zapaljen. Neki svjedoci su tvrdili da je Bolden bio u ribljem restoranu u vreme pucnjave, navodi CBS Čikago.

Ali, brat jedne od žrtava, koji je takođe ranjen u pucnjavi, identifikovao je Boldena u policijskoj stanici kao ubicu, navodi Čikago tribjun.

Bolden je osuđen na doživotni zatvor, ali je dugo tvrdio da je nevin.

Apelacioni sud Ilinoja je 2014. presudio da je Bolden pokazao da je njegov advokat na suđenju bio neefikasan time što nije pozvao svjedoke koji su ga vidjeli u restoranu.

Sudija je prvobitno naložio novo suđenje, ali je 2016. kancelarija državnog tužioca okruga Kuk odustala od slučaja, a Bolden je pušten na slobodu.

"Proveo je 22 godine, dva mjeseca, dvije nedjelje u zatvoru znajući da je nevin. Porota je vidjela šta je policija Čikaga uradila Ediju i jasno je rekla: 'Ovo mora da prestane'", rekao je Safer.

Pravni odsjek Čikaga rekao je da "razmatra presudu i procenjuje pravne mogućnosti".