Najgore će proći do kraja 2022.

Iako će kovid-19 ostati nepredvidiv, vodeći eksperti vjeruju da će mnoge države u narednoj godini uspostaviti kontrolu nad virusom

31959 pregleda 23 komentar(a)
Foto: MIKE BLAKE
Foto: MIKE BLAKE

Dok razorni nalet delta soja slabi u mnogim djelovima svijeta, naučnici proučavaju kad i gdje će kovid-19 preći u endemsku bolest 2022. i kasnije, kazali su agenciji Rojters vodeći eksperti za tu bolest.

Oni očekuju da će države koje prve izađu iz pandemije imati neku kombinaciju visoke stope vakcinacije i prirodnog imuniteta među osobama koje su bile zaražene koronavirusom, poput SAD, Britanije, Portugala i Indije. Upozoravaju, međutim, da SARS-CoV-2 ostaje nepredvidivi virus koji mutira i širi se među nevakcinisanim stanovništvom.

Niko od njih nije htio da potpuno isključi ono što neki zovu “scenario sudnjeg dana” u kojem virus mutira do tačke da zaobiđe teško stečeni imunitet. Ipak, sve su više ubijeđeni da će mnoge države u narednoj godini ostaviti iza sebe najgore od pandemije.

”Mislimo da ćemo do kraja 2022. uspostaviti kontrolu nad virusom… kada ćemo moći da značajno smanjimo teško obolijevanje i smrt”, izjavila je za Rojters epidemiološkinja Marija van Kerhove, koja predvodi odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na kovid-19.

Rojters piše da je stav SZO zasnovan na radu sa ekspertima za bolest koji utvrđuju vjerovatni pravac pandemije u narednih 18 mjeseci. Cilj SZO je da do kraja 2022. bude vakcinisano 70 odsto svjetske populacije.

”Ako dostignemo taj cilj, bićemo u potpuno drugačijoj situaciji u epidemiološkom smislu”, rekla je Van Kerhove.

Nju brine prerano ukidanje mjera predostrožnosti u nekim državama. “Nevjerovatno mi je što vidim ljude na ulicama kao da je sve prošlo”.

Broj zaraženih i umrlih opada od avgusta u skoro svim oblastima svijeta, prema izvještaju SZO od 26. oktobra. Evropa je izuzetak i delta soj ponovo izaziva haos u državama sa niskom stopom vakcinacije poput Rusije i Rumunije, kao i u onim gdje je ukinuta obaveza nošenja maski. Taj soj je takođe doprinio porastu broja zaraženih u državama poput Singapura i Kine, koje su vakcinisale veliki procenat stanovništva, ali imaju malo prirodnog imuniteta zbog puno strožih mjera zaključavanja.

Nekoliko eksperata očekuje da će delta soj u SAD splasnuti ovog mjeseca i da će to biti posljednji veliki talas kovida-19.

”Prelazimo sa pandemijske na endemičniju fazu virusa, gdje će on samo postati trajna prijetnja ovdje u SAD”, rekao je bivši komesar Uprave za hranu i ljekove Skot Gotlib.

I Kris Marej sa Univerziteta Vašington u novembru očekuje kraj delta soja u SAD.

”Ući ćemo u veoma umjereni zimski porast slučajeva kovida-19. Ako ne bude većih novih sojeva, kovid će stvarno početi da jenjava u aprilu”, rekao je.

Čak i tamo gdje broj zaraženih raste dok države ukidaju epidemiološke mjere, kao u Britaniji, izgleda da vakcine smanjuju broj hospitalizovanih, piše Rojters.

Epidemiolog Nil Ferguson sa londonskog Imperijalnog koledža rekao je da je, što se tiče Britanije, “glavni dio epidemije kao vanrednog stanja iza nas”.

Postepena evolucija

I dalje se očekuje da kovid-19 bude glavni uzročnik obolijevanja i umiranja narednih godina, slično drugim endemskim bolestima poput malarije, ističe britanska agencija.

”Endemski ne znači benigno”, kazala je Van Kerhove.

Neki eksperti kažu da će se virus na kraju ponašati više kao rubeola, koja i dalje izaziva epidemije u populacijama sa niskom stopom vakcinacije.

Drugi smatraju da će kovid-19 postati više kao sezonsko respiratorno oboljenje poput gripa. Ili bi mogao manje izazivati smrtne slučajeve i pogađati uglavnom djecu, ali bi za to bile potrebne decenije, prema mišljenju nekih eksperata. Ferguson očekuje broj smrtnih slučajeva iznad prosjeka od respiratornih bolesti u Britaniji zbog kovida-19 u narednih dvije do pet godina, ali smatra da je malo vjerovatno da će to preopteretiti zdravstvene sisteme ili zahtijevati ponovno uvođenje fizičke distance.

”To će biti postepena evolucija. Bavićemo se time kao upornijim virusom”.

Trevor Bedford, virusolog iz “Fred Hačinson” Centra za istraživanje karcinoma, koji prati evoluciju SARS-CoV-2, predviđa blaži zimski talas u SAD, a potom prelazak na endemsku bolest 2022-2023. On očekuje 50.00 do 100.000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD, povrh 30.000 žrtava gripa godišnje. Virus će vjerovatno nastaviti da mutira i zahtijevati godišnje buster doze prilagođene novim sojevima, rekao je Bedford.

Svijet ostaje ranjiv

U slučaju scenarija sezonskog kovida, gdje bi virus cirkulisao zajedno sa gripom, i Gotlib i Marej očekuju snažan uticaj na zdravstvene sisteme.

”Bolnice će morati da planiraju kako da se bore sa naletima kovida i gripa tokom zime”, rekao je Marej.

Ričard Hačet, direktor Koalicije za inovativne pripreme za epidemiju, kaže da s obzirom na to da su neke države dobro zaštićene vakcinama a druge nemaju bukvalno nijednu, svijet ostaje ranjiv.

”Ono što me jako zabrinjava u vezi sa kovidom je da bi se mogao pojaviti soj protiv kojeg naše vakcine neće biti efikasne i koji će probiti imunitet od prethodne zaraze. To bi bilo kao pojava nove pandemije kovida dok smo još u staroj”, rekao je Hačet.

Bonus video: