Pokazao republikancima kako da pobijede demokrate

Pobjeda republikanskog kandidata Glena Jangkina u Virdžiniji, u kojoj je Bajden na predsjedničkim izborima pobijedio sa deset procenata razlike, snažan je podstrek za Republikansku partiju uoči izbora za Kongres

5785 pregleda 0 komentar(a)
Iskoristio nevolje demokratske administracije: Glen Jangkin, novi guverner Virdžinije, Foto: Rojters
Iskoristio nevolje demokratske administracije: Glen Jangkin, novi guverner Virdžinije, Foto: Rojters

Pobjeda republikanca Glena Jangkina na izborima za guvernera Virdžinije daje vjetar u leđa Republikanskoj partiji uoči izbora na sredini mandata koji se održavaju naredne godine, kada će se odlučivati o kontroli u Kongresu.

Porazivši demokratu Terija Mekolifa, Jangkin je pružio model koji republikanski kandidati mogu da slijede 2022, dok demokrate sada treba da razmisle kako da se izbore sa padom podrške predsjedniku Džou Bajdenu i zastojem u Kongresu.

Demokrate sada imaju tijesnu većinu u Kongresu, a ukoliko bi republikanci preuzeli kontrolu u oba, ili čak jednom domu Kongresa pružilo bi toj partiji priliku da blokira Bajdenovu zakonodavnu agendu tokom posljednje dvije godine njegovog sadašnjeg mandata.

Bajden i njegove demokrate su imale tešku godinu, piše agencija Rojters i podsjeća da širenje kovida-19 još nije stavljeno pod kontrolu dok je otpor vakcinaciji i dalje prisutan. Vojno povlačenje iz Avganistana se u velikoj mjeri smatra haotičnim, dok unutar stranke predsjednik pokušava da pomiri demokratske umjerenjake i progresivce ambicioznom zakonodavnom agendom. Istovremeno, podsjeća britanska agencija, cijene hrane i goriva rastu - a birači uglavnom za to okrivljuju partiju na vlasti.

Bajden očigledno biračima - naročito onima izvan demokratske baze - nije dao puno razloga da se osjećaju dobro.

Sa druge strane, Jangkin je uspio da iskoristi te nevolje i osvoji glasove nezavisnih birača. Njegov protivnik Mekolif, bivši guverner, u trku je došao sa teretom iz prošlosti. Poznato lice u Virdžiniji sa snažnim vezama sa Bilom i Hilari Klinton, on biračima nije pružio svježinu kakvu je ponudio politički novajlija Jangkin.

Poraz Mekolifa u državi u kojoj je Bajden prije godinu pobijedio sa deset procenata razlike - i tijesna pobjeda demokrata u trci za guvernera Nju Džersija - jasni su pokazatelji da su demokrate sada u slabijoj političkoj poziciji. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će na izborima za Kongres naredne godine republikanci trijumfovati.

Jangkin se tokom kampanje u Virdžiniji fokusirao na obrazovanje, što je strategija koju će republikanci vjerovatno primijeniti naredne godine budući da su škole postale poprište nekoliko kulturoloških ratova u SAD.

Republikanac je iskoristio tenzije između roditelja i školskih odbora oko politika bezbjednosnih protokola i zatvaranja škola zbog kovida, rodnih tema i predavanja o takozvanoj "teoriji kritične rase" - izraza koji se pogrešno koristi za opisivanje antirasističkog nastavnog programa za što je Jangkin tvrdio da je dokaz da školski distrikti idu previše ulijevo.

Rojters navodi da je možda jedna od najvećih greški koju je Mekolif napravio tokom kampanje ona kada je rekao: "Mislim da roditelji ne treba da govore školama šta da predaju". Ta izjava je odmah postala meta Jangkinovih napada koje su podržali roditelji nezadovoljni nakon što njihova djeca više od godinu nijesu išla u školu.

"Za Jangkinov uspjeh u velikoj mjeri su zaslužne teme u vezi sa školom - i pobuna roditelja koji su preko noći morali da postanu učitelji svojoj djeci", kazao je za Rojters Dag Hej, saradnik Erika Kantora bivšeg republikanskog kongresmena iz Virdžinije.

Jangkin je takođe vješto pokazao kako se drži distanca od bivšeg predsjednika Donalda Trampa, a da pritom nije navukao na sebe njegov bijes. On je izbjegao da podrži Trampove tvrdnje da je prevaren na prošlogodišnjim izborima, ali je podržao princip "integriteta birača". Za razliku od Trampa, Jangkin je glasni pristalica vakcina, mada se protivi obaveznoj vakcinaciji.

Mada ga je Tramp u više navrata podržao, Jangkin se odupirao punom prihvatanju do te mjere da Tramp na kraju nije došao u Virdžiniju da ga podrži u kampanji.

"Jangkin treba da služi kao uzor republikancima", kazao je Tom Dejvis, bivši republikanski kongresmen iz Virdžinije.

Niko više od Mekolifa nije priželjkivao da Tramp dođe u Virdžiniju. On je tokom većeg dijela kampanje pokušavao da poveže Jangkina sa Trampom. To je čak i Tramp primijetio. "Mekolif je samo pričao o Trampu, Trampu, Trampu i izgubio!", kazao je juče bivši predsjednik. "Pretpostavljam da demokratski kandidati to neće činiti još dugo".

Bonus video: