Australija potvrdila dva slučaja omikrona

Zdravstveno odjeljenje Novog Južnog Velsa saopštilo je da su oba putnika došla u Sidnej u subotu uveče i da su bili pozitivni na kovid-19

1775 pregleda 0 komentar(a)
Sa aerodroma u Sidneju, Foto: Reuters
Sa aerodroma u Sidneju, Foto: Reuters

Zdravstvene vlasti Australije potvrdile su da su dvije osobe koje su stigle iz Južne Afrike tokom vikenda bile pozitivna na novu varijantu koronavirusa -Omikron.

Zdravstveno odjeljenje Novog Južnog Velsa saopštilo je da su oba putnika došla u Sidnej u subotu uveče i da su bili pozitivni na kovid-19.

Obje osobe su bile asimptomatske i potpuno vakcinisane.

Zdravstvene vlasti Novoj Južnog Velsa su saopštili da će njihovi bliski kontakti biti redovno kontaktirani.

Australija je u subotu uvela nova ograničenja za osobe koje dolaze iz devet država sa afričkog kontinenta - Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

Australija je početkom novembra prvi put ublažila svoja ograničenja na međunarodnim granicama tokom pandemije, omogućavajući potpuno vakcinisanim stanovnicima da se vrate u zemlju bez karantina.

Australija je uglavnom suzbila infekcije sve do izbijanja visoko zarazne varijante Delta, koja se krajem juna brzo proširila na istok kontinenta.

Do sada je zabilježeno oko 205.000 slučajeva zaraze i 1.985 smrtnih slučajeva, manje nego u mnogim drugim zemljama u razvijenom svijetu.

Bonus video: