Biografija oca Ramzana Kadirova kao obavezno štivo u čečenskim školama

Novi udžbenik posljednja je manifestacija snažnog kulta ličnosti porodice Kadirov koja dominira javnim diskursom u republici

4476 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Groznog, Foto: Shutterstock
Detalj iz Groznog, Foto: Shutterstock

U martu 2019, govor moćnog čečenskog lidera Ramzana Kadirova povodom Dana ustava u regiji Sjevernog Kavkaza doživio je neobičan zaokret: uporedio je burnu istoriju regiona 1990-ih i ranih 2000-ih s popularnom televizijskom serijom Igra prijestola (Game Of Thrones), piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Opisao je Čečeniju kao rastrganu između "pljačkaša" i "kraljevstava" koji su bili jedni drugima za vratom tokom kratkog razdoblja de facto nezavisnosti od Rusije i pohvalio je svog oca Ahmada Kadirova za kojeg je rekao da je uspio da iz haosa uvede red. Mlađi Kadirov je takođe rekao da bi školarci trebalo da proučavaju očev život i podvige.

"Kad bi vaspitači od početka, iz vrtića, potrošili jednu ili dvije, tri ili čak pet minuta na opisivanje puta kojim smo došli do ovoga što sada imamo, onda bi razumjeli", rekao je Kadirov.

S tekućom školskom godinom, Kadirovljeva vizija je ostvarena. Biografija Ahmada Kadirova pod nazivom "Put okupan svjetlom" sada je obavezna lektira za čečenske srednjoškolce kao "dopunski materijal za proučavanje ruske istorije", navodi se izvještaju čečenske državne televizije. Knjiga predstavlja "političko i duhovno nasljeđe Ahmada Kadirova".

Novi udžbenik posljednja je manifestacija snažnog kulta ličnosti porodice Kadirov koja dominira javnim diskursom u republici.

Više od 300 ulica u Čečeniji nosi ime Ahmada Kadirova, kao i glavni trg i džamija u glavnom gradu Grozni, čečenski državni univerzitet, škole, instituti, vrtići, puk Nacionalne garde, grad, fudbalski tim i klubovi borilačkih vještina. Dobrotvorna fondacija Ahmada Kadirova opisana je kao fond za podmićivanje porodice Kadirov koji su građani republike pod pritiskom da finansijski podrže.

Ramzan Kadirov je 2020. naredio da se slike američkih superheroja iz stripova uklone iz čečenskih dječjih centara i igrališta i zamijene portretima njegovog oca i drugih "pravih heroja" regiona.

"Pravi heroji"

Ahmad Kadirov bio je separatistički borac protiv Rusije tokom prvog čečenskog rata, sredinom 1990-ih, koji je služio kao glavni republički muftija tokom perioda nezavisnosti između ratova. Tokom drugog čečenskog rata, koji je počeo 1999. godine, promijenio je stranu i podržao Moskvu. Postao je de facto šef regiona u julu 2000. godine, a zvanično je postao predsjednik Čečenije 5. oktobra 2003. godine.

Međutim, manje od godinu dana kasnije, 9. maja 2004. ubijen je u terorističkom bombaškom napadu na obilježavanju Dana pobjede u Groznom. Ramzan Kadirov, koji je tada imao 28 godina, bio je šef obezbjeđenja svog oca. Ruski predsjednik Vladimir Putin postavio je mlađeg Kadirova za predsjednika 2007. godine, ubrzo nakon što je napunio 30 godina, i od tada vodi region uz Putinovu podršku.

Glavni autor knjige "Put okupan svjetlom" je policijski major Amrudi Edilov. Među koautorima su Tamara Elbuzdukajeva, direktorica Narodnog muzeja u Groznom, i Ruslan Alhanov, republički ministar unutrašnjih poslova.

Edilov je rodom iz istog naselja iz kojeg i sam Kadirov potiče – Centoroj, koje je 2019. preimenovano u Ahmad-Jurt u čast Ahmada Kadirova. Svoju meteorsku karijeru u policiji započeo je 2018. godine, popevši se iz čina poručnika u decembru 2020. do majora prošlog mjeseca.

Edilov otac je bio regionalni zamjenik ministra za nekretnine od 2015. do ranije ove godine, nadgledajući izgradnju u regionu. Sada služi kao poslanik u čečenskom parlamentu i kao predsjednik njegovog odbora za izgradnju i stanovanje. Edilovljev rođak, Abdul-Kerim Edilov, bivši borac u mješovitim borilačkim vještinama, trenutno je šef kabineta Ramzana Kadirova, a prethodno je proveo 10 godina kao privatni učitelj Kadirovljevih sinova.

Među ostalim Edilovljevim rođacima su i generalni direktor atletskog kluba Ahmat (koji je i šef čečenske bokserske federacije), potpukovnik saobraćajne policije, zamjenik ministra zdravlja i viši službenik u Savjetu bezbjednosti Čečenije.

Pokazivanje lojalnosti

Govoreći pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde, direktor obrazovnih programa u školi u Gudermesu rekao je za RSE da vlada već dugo nagovještava aspekte Kadirovljevog "kulta ličnosti" u školski sistem, a knjiga "Put okupan svjetlom" je samo posljednja prekretnica u ovom nastojanju.

On je rekao da su škole obavezne da organizuju redovna takmičenja za eseje i postere na teme koje se vrte oko Kadirova i njegove porodice. Nastavnici i školski administratori su dužni da na društvenim mrežama komentarišu objave Kadirova i njegovog užeg kruga.

"Nije dovoljno samo pisati komentare, već moramo da napravimo snimke ekrana i da ih pošaljemo administraciji da pokažemo rezultate našeg rada", rekao je izvor.

U septembru je vlada raspisala konkurs za portrete Ahmada Kadirova i njegove supruge i Ramzanove majke, Aimane Kadirove; kao i Ramzana Kadirova. Pobjednicima je ponuđeno po 500.000 rubalja (6.800 dolara), koje je platila Fondacija Ahmada Kadirova.

Muhamed Abdurahmanov, portparol čečenske grupe za ljudska prava Vajfond (Vayfond) sa sjedištem u Švedskoj, kaže da je Ramzan Kadirov stvorio kult ličnosti oko sebe i svoje porodice kako bi "uplašio ljude".

"Oni se ne mogu osloniti na činjenice, pa se oslanjaju na moć", rekao je Abdurahmanov. "Baš kao u danima [sovjetskog osnivača Vladimira] Lenjina i [sovjetskog diktatora Josifa] Staljina."

Aslan Murtazalijev, predsjednik Skupštine Čečena u Evropi, kaže da je kult Kadirovih pokušaj "da se opravdaju i prikriju njihovi zločini".

Ramzan Kadirov je široko kritikovan kako u Rusiji tako i van nje zbog navodnih kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenja, vansudska ubistva, ubistva političkih i ličnih neprijatelja i progon homoseksualaca i drugih manjina.

RADIO SLOBODNA EVROPA

Bonus video: