Bajden razgovarao s novim njemačkim kancelarom o Rusiji i Ukrajini

Bijela kuća je saopštila da su dvojica zvaničnika, pored Rusije i Ukrajine, razgovarali o stalnim naporima za okončanje kovida-19 i suočavanju sa prijetnjama klimatskih promjena

2656 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa novim njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, pored ostalog, o tenzijama između Rusije i Ukrajine.

Bajden je u tviter poruci napisao da je razgovarao sa Šolcom da mu čestita.

"Žurim da sa njim blisko sarađujem oko svih svjetskih izazova, uključuju i transatlantskim pokušajima suprotstavljanja destabilizujućim vojnim jačanjem Rusije duž ukrajinske granice", napisao je Bajden.

Bijela kuća je saopštila da su dvojica zvaničnika, pored Rusije i Ukrajine, razgovarali o stalnim naporima za okončanje kovida-19 i suočavanju sa prijetnjama klimatskih promjena.

Bajden i Šolc ponovo su potvrdili bliske veze SAD i Njemačke i spremnost da ih učvrste i prodube, rekao je portparol njemačkog kancelara u saopštenju.

Ovaj telefonski razgovor je najnoviji od više Bajdenovih poziva stranim vođama posljednje nedjelje.

Bajden je u utorak telefonom razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i zaprijetio mu sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu.

On je zatim razgovarao tokom nedjelje sa više evropskih sila, kao i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zapad već više od mjesec dana optužuje Rusiju da je nagomilala hiljade vojnika blizu ukrajinske granice. Kremlj navodi da odgovara na "provokacije".

Bonus video: