Prva zvanična posjeta Izraela UAE: Naftali Benet na sastanku sa prestolonasljenikom Abu Dabija

U intervjuu za zvaničnu novinsku agenciju Emirata, Vam, Benet je rekao da su prošlogodišnji sporazumi o normalizaciji odnosa sa UAE i nekoliko arapskih zemalja uspostavili "novu, duboku strukturu za diplomatske ekonomske i kulturne odnose" na Bliskom istoku

1597 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Reuters
Sa sastanka, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet sastao se danas sa prestolonasljenikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom u okviru prve zvanične posjete jednog izraelskog lidera Ujedinjenim Arapskim Emiratima od uspostavljanja zvaničnih odnosa između dvije zemlje prošle godine.

Benet je otputovao u Emirate u vrijeme kada su obnovljeni nuklearni pregovori velikih sila s Iranom, najvećim regionalnim neprijateljem Izraela.

Ta zemlja sa zabrinutošću gleda na čvrstorukaški stav Teherana na pregovorima u Beču jer zahtjeva ukidanje sankcija dok ubrzava razvoj svog nuklearnog programa.

Benetov kabinet je saopštio da se on sastao sa šeikom, moćnim prestolonasljednikom Abu Dabija i de fakto vladarom Emirata.

Izrael i UAE su prošle godine potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, zahvaljujući posredovanju bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa na osnovu takozvanih Sporazuma Avram, niza diplomatskih dogovora s arapskim zemljama uključujući Bahrein, Sudan i Maroko.

Iranski nuklearni program već dugo zabrinjava Izrael i Emirate, iako Teheran tvrdi da je namijenjen u miroljubive svrhe.

Izraelski lideri su više puta upozorili da neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje.

Benet je postao premijer u junu i predvodi koaliciju od osam stranaka koje je ujedinilo protivljenje dugogodišnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, sada vođi opozicije.

Novi premijer Izraela je sinoć po dolasku u Emirate rekao da se unaprijed raduje "jačanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje".

Benet se danas sastao i sa ministrima industrije i tehnologije i kulture Emirata, prenijeli su izraelski mediji.

U intervjuu za zvaničnu novinsku agenciju Emirata, Vam, Benet je rekao da su prošlogodišnji sporazumi o normalizaciji odnosa sa UAE i nekoliko arapskih zemalja uspostavili "novu, duboku strukturu za diplomatske ekonomske i kulturne odnose" na Bliskom istoku.

On je ocijenio da su odnosi između dvije zemlje ojačali u svim poljima i rekao da je time vrlo zadovoljan jer su mnogobrojni sporazumi zaključeni u oblasti trgovine, istraživanja i razvoja, sajber bezbjednosti, zdravstva, obrazovanja i avijacije, između ostalog.

Bonus video: