Predstavnički dom Kongresa usvojio zakon o stopiranju kineskog uvoza zbog Ujgura

"Slažemo se s Kongresom da se može i mora poduzeti radnja da se Narodna Republika Kina smatra odgovornom za genocid i kršenje ljudskih prava i da se pozabavimo prisilnim radom u Sinđangu", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Džen Saki u izjavi

3297 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta Ujgura u blizini Kineske ambasade u Turskoj, Foto: Shutterstock
Sa protesta Ujgura u blizini Kineske ambasade u Turskoj, Foto: Shutterstock

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je dvostranački zakon kojim se osigurava da se uvoz iz kineske regije Sinđang ne obavlja zbog prisilnog rada i zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura.

Ujgurski zakon o sprečavanju prisilnog rada usvojen je jednoglasno izglasavanjem kasno 14. decembra, poslavši ga u Senat, gdje se očekuje da će biti odobren prije nego što dobije potpis predsjednika Džoa Bajdena.

Zakon je usvojen nakon što su se poslanici složili oko kompromisne formulacije kojom su eliminisane razlike između zakona unesenih u Dom i Senat.

"Slažemo se s Kongresom da se može i mora poduzeti radnja da se Narodna Republika Kina smatra odgovornom za genocid i kršenje ljudskih prava i da se pozabavimo prisilnim radom u Sinđangu", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Džen Psaki u izjavi.

Sjedinjene Države optužuju kinesku vladu da vodi logore za Ujgure i druge muslimanske grupe u Sinđangu, gdje se prisilni rad koristi za proizvodnju svega, od tekstila do solarnih panela.

Sjedinjene Države, neke druge zapadne zemlje i grupe za ljudska prava optužuju Kinu da je počinila genocid nad Ujgurima i drugim muslimanskim grupama kroz masovno interniranje, prisilni rad, kontrolu stanovništva i eliminaciju vjerskih uvjerenja i kulture manjina. Kina poriče optužbe, rekavši da vodi "kampove za prevaspitanje" za borbu protiv islamističkog ekstremizma.

Ujgurski zakon je bio u zastoju mjesecima zbog prepirke između republikanaca i demokrata u Domu i Senatu.

Republikanci su optužili Bajdenove demokrate da odugovlače sa usvajanjem zakona jer bi to zakomplikovalo predsjednikovu agendu o obnovljivim izvorima energije. Veliki dio svjetskih solarnih panela proizvodi se u Sinđangu.

Republikanci su takođe optužili demokrate da su se povinovali lobiranju američkih korporacija, kao što su Epl i Najk, koje navodno profitiraju od prisilnog rada u Sinđangu. Demokrate su odbacile obje optužbe.

Bijela kuća je saopštila da je već poduzela mjere protiv Kine zbog situacije u Sinđangu i da će nastaviti raditi u zemlji i inostranstvu kako bi spriječila upotrebu prinudnog rada.

"Administracija će blisko sarađivati s Kongresom na implementaciji ovog zakona kako bi se osiguralo da globalni lanci nabavke budu oslobođeni prisilnog rada, dok će istovremeno raditi na ključnim lancima snabdijevanja na kopnu i na trećoj obali, uključujući poluvodiče i čistu energiju", saopštila je Bijela kuća.

Bonus video: