Sastanak Beneta i Salivana: Glavna tema nuklearno naoružanje Teherana

Izrael je kritikovao pregovore u glavnom gradu Austrije čiji je cilj obnova sporazuma iz 2015. između Teherana i velikih sila na osnovu koga je Iran pristao da ograniči svoje nuklearne aktivnosti za ublažavanje sankcija

2087 pregleda 0 komentar(a)
Benet, Foto: Reuters
Benet, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet razgovorao je danas sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Džejkom Salivanom u vrijeme kada je Izrael potvrdio da se protivi pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Salivan je kasno sinoć doputovao u Jerusalim i sastao se sa predsjednikom Izraela Isakom Hercogom koji je izrazio "zabrinutost zbog napretka Irana ka nuklearnom programu pod okriljem pregovora u Beču", saopštio je predsjednički kabinet.

Izrael je kritikovao pregovore u glavnom gradu Austrije čiji je cilj obnova sporazuma iz 2015. između Teherana i velikih sila na osnovu koga je Iran pristao da ograniči svoje nuklearne aktivnosti za ublažavanje sankcija.

Benet je pozvao na obustavljanje pregovora i optužio Iran za "nuklearnu ucjenu", te tvrdio da će prihod proistekao iz ublažavanja sankcija biti iskorišćen da se nabavi oružje za povrijeđivanje Izraelaca.

Uoči posjete Salivana jedan visoki zvaničnik SAD je rekao novinarima da će Iran biti visoko na dnevnom redu posjete Izraelu.

Salivan će se takođe sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali.

Pregovori o obnovi sporazuma, nazvanog Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), obnovljeni su u novembru.

Vašington je bio strana u prvobitnom sporazumu, ali se povukao tokom mandata bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Glavni američki pregovarač Rob Mejli e izjavio juče da je preostalo samo još nekoliko nedelja da se oživi sporazum ako Teheran nastavi nuklearne aktivnosti trenutnim tempom.

Bonus video: