Putin i Erdogan razgovarali o ruskim zahtjevima upućenim NATO-u

Kremlj je saopštio da su Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru "potvrdili namjeru da ojačaju obostrano korisno partnerstvo između dvije zemlje".

8072 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su danas o zahtjevima Moskve upućenim NATO-u o rješavanju ukrajinske krize.

Tursko predsjedništvo saopštilo je da su predsjednici "razgovarali o mjerama za unaprjeđenje bilateralnih odnosa".

Kremlj je saopštio da su Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru "potvrdili namjeru da ojačaju obostrano korisno partnerstvo između dvije zemlje".

U saopštenju Kremlja se dodaje da su predsjednici pomenuli i međunarodna pitanja, kao što su zahtjevi Moskve prema Alijansi u cilju garantovanja bezbjednosti Rusije, kao i situaciju u Libiji i Siriji.

Erdogan
Erdoganfoto: Reuters

Rusija i Turska održavaju partnerske odnose uprkos različitim i suprotstavljenim interesima u različitim oblastima kao što su Sirija ili Libija, gdje su glavni igrači.

Međutim, postoje tenzije između Moskve i Ankare o ukrajinskoj krizi. Putin je nedavno zamjerio Erdoganu što je ukrajinsku vojsku snabdio naoružanim bespilotnim letjelicama, koje se koriste protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Zapadne zemlje su već nedjeljama zabrinute zbog moguće ruske intervencije u Ukrajini. Optužile su Moskvu za gomilanje vojnika na granici sa Ukrajinom, dok je Ankara nedavno ocijenila "jednostranim" zahtjeve Kremlja upućenim NATO-u, čija je i članica.

Negirajući plan o invaziji Ukrajine, Rusija je 17. decembra predstavila predloge sporazuma za ograničavanje američkog i uticaja NATO-a u svom susjedstvu. Ti predlozi će biti razmotreni 12. januara na sastanku Savjeta NATO-Rusija.

Bonus video: