Izrael odobrio četvrtu dozu vakcine za starije od 60 godina i zdravstvene radnike

Generalni direktor ministarstva zdravlja ocijenio da bi Izrael mogao biti na ivici kolektivnog imuniteta, ali da je cijena "veoma mnogo infekcija"

15900 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet objavio je večeras da će Izraelci stariji od 60 godina i zdravstveni radnici moći da prime četvrtu dozu vakcine protiv kovida.

Vodeći medicinski ekspert i savjetnik vlade profesor Eran Segal rekao je ranije danas da bi više od 40 odsto stanovnika Izraela, od ukupno 9,4 miliona, moglo da bude inficirano omikron sojem koronavirusa, u vrijeme kada se bilježi porast slučajeva zaraze bez presedana.

Segal je rekao da će u roku od tri nedjelje dva do četiri miliona Izraelaca biti zaraženo koronavirusom, ocijenivši da je "masovna infekcija na nacionalnom nivou neminovna, te da su trenutne restrikcije isuviše slabe u svjetlu tako zaraznog virusa".

On je, međutim, dodao da su vakcine i dalje efikasne protiv ozbiljnih simptoma.

U protekloj nedjelji Izrael je zabilježio skoro 27.000 novih slučajeva zaraze, što je 200 odsto više u poređenju sa prethodnom nedjeljom.

U petak je bilo gotovo 5.500 novozaraženih, tri puta više nego prethodnog petka, a pozitivnost testova dostigla je skoro četiri odsto.

Broj ozbiljnih slučajeva takođe raste i do večeras je dostigao 114, a u prethodne dvije nedjelje taj broj se kretao između 80 i 90, prenose izraelski mediji.

Generalni direktor ministarstva zdravlja Nahman Aš je danas ocijenio da bi Izrael mogao biti na ivici kolektivnog imuniteta, ali da je cijena "veoma mnogo infekcija".

Ministarstvo zdravlja Izraela je danas takođe objavilo da je potpisalo ugovor da kupi lijek Molnupiravir koji se daje oboljelim od kovida -19 sa blagim i umerenim simptomima kako bi se spriječilo pogoršanje.

Taj lijek, kako se pokazalo, smanjuje hospitalizaciju i smrt za 30 odsto i dobio je odobrenje Uprave za hranu i ljekove SAD prošle nedjelje.

"Mi svi osjećamo porast u obolijevanju i već očekujemo da vidimo dupliranje i onda dupliranje dupliranja u narednim danima. Biće desetine hiljada potvrđenih slučajeva na dan vrlo brzo", rekao je Benet na početku današnje sjednice vlade i dodao da se traži rješenje za duge redove pred mjestima za testiranje i razmatraju koraci prilagođavanja obolijevanju i sposobnostima bolnica da prime pacijente.

Profesor Segal je rekao da su prvi podaci kojima sada raspolaže Izrael ipak ohrabrujući, jer pokazuju da je soj omikron manje opasan od soja delta.

Kako bi podstakla vakcinaciju, Vlada Izraela je odlučila da će od četvrtka oni koji su primili jednu dozu vakcine odmah dobiti privremenu zelenu propusnicu koja će važiti mjesec dana.

Ranije se zahtijevala vakcinacija sa dvije doze ili i busterom za dobijanje tog dokumenta.

Bonus video: