Pritvoreni iranski pjesnik Baktaš Abtin preminuo nakon što se zarazio kovidom

Abtin je bolovao od koronarne bolesti srca, a nakon što je obolio od kovida-19, njegova porodica je 14. decembra uspjela da ga prebaci iz teheranskog ozloglašenog zatvora Evin u bolnicu u glavnom gradu

10953 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tviter/RSF
Foto: Tviter/RSF

Pritvoreni iranski pesnik i reditelj Baktaš Abtin preminuo je u bolnici u Teheranu, saopštilo je Udruženje iranskih pisaca.

Abtinova smrt, koja je objavljena 8. januara, uslijedila je nakon što je 48-godišnjak nedavno stavljen u medicinski izazvanu komu dok je pokušavao da se oporavi od teškog slučaja kovida-19.

Abtin je bolovao od koronarne bolesti srca, a nakon što je obolio od kovida-19, njegova porodica je 14. decembra uspjela da ga prebaci iz teheranskog ozloglašenog zatvora Evin u bolnicu u glavnom gradu.

Istaknuti pisac i zagovornik slobode govora, Abtin, služio je šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog povezanosti sa Udruženjem iranskih pisaca, na čije članove se često vrši pritisak vlasti, i zbog obilaska grobova žrtava političkih atentata.

Bio je u zatvoru zajedno sa dva člana odbora iranskog udruženja pisaca, Rezom Kandanom Mahabadijem i Kejvanom Bajanom, od septembra 2020.

Grupa za zagovaranje otvorenog izražavanja PEN America u oktobru 2021. je dodijelila zajedničku nagradu PEN/Barbei Freedom za tri pisca.

Abtinovo zatvaranje usred pandemije korona virusa oštro su kritikovali organi za zaštitu ljudskih prava.

Reporteri bez granica u tvitu od 8. januara naveli su da je Abtinu uskraćena odgovarajuća medicinska njega i da „za njegovu smrt okrivljuju vrh režima“.

Bonus video: