Hamas optužio Izrael da koristi ubice delfine kao oružane snage u borbenoj opremi

List Al-Kuds tvrdi da je Hamas uspio da uhvati tog delfina, ali ne navodi šta se s njim desilo, te da li je još uvijek u zatočeništvu

3306 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Palestinski Hamas, vladajući u pojasu Gaze, tvrdi da je pomorske komandose te islamske ekstremističke organizacije napao delfin, operativac izraelskih oružanih snaga u borbenoj opremi, prenose danas izraelski mediji.

Izraelske snage su koristile delfina da napadne ljude žabe Hamasa, objavio je list Al-Kuds, ali nije navedeno kada se to dogodilo.

Pomorske operativce Hamasa gonio je u moru delfin opremljen napravom koja može da ih ubije, rekao je Abu Hamza, portparol pomorskih komandosa vojnog krila Hamasa Brigada Al-Kasam.

"Ubice delfini postoje, sudeći po onome što je objavio Hamas", naveo je na Tviteru Džo Trazman, analitičar u američkoj Fondaciji za odbranu demokratija.

Član Hamasove jedinice ljudi žabe je pronašao ubicu delfina, a oprema koju je navodni ubica nosio je prikazana u publikaciji te organizacije.

Nije navedeno kako funckioniše i šta je zapravo ta naprava, ali Al-Kuds tvrdi da se dogodio još jedan sličan incident u avgustu 2015. godine, kada je morski sisar bio opremljen kamerom i oružjem na daljinsko upravljanje koje može da ispaljuje projektile nalik na harpun.

Isti list tvrdi da je Hamas uspio da uhvati tog delfina, ali ne navodi šta se s njim desilo, te da li je još uvijek u zatočenistšvu.

Delfina su, kako navodi BBC, izraelske snage "protiv njegove volje", pretvorile u ubicu.

Hamas je ismijan na društvenim mrežama zbog najnovije tvrdnje, a neki korisnici Tvitera su postavili pitanje da li je delfin imao lasersko oružje, što je aluzija na zlikovce iz komedije Ostin Pauers koji zahtjevaju da ajkule imaju lasere na glavama.

Izrael je i ranije optuživan da je koristio naoružane životinje u vojne svrhe.

Godine 2010. guverner južnog Sinaja Muhamed Abdel Fadil Šuša je sugerisao da su smrtonosni napadi ajkula u ljetovalištu Šarm Al Šeiku bili dio operacije Mosada u cilju da se nanese šteta turizmu Egipta.

Godinu dana kasnije vlasti Saudijske Arabije su držale "u pritvoru" lešinara pod sumnjom da špijunira za Izrael pošto nisu razumjele svrhu naprave za praćenje koju je nosio.

Turske vlasti su pritvorile sumnjivu izraelsku pticu 2013. godine, ali su je pustile pošto su utvrdile da nema opremu za nadgledanje.

Morske životinje se koriste u vojne svrhe ali obično za nadgledanje, a ne ubistva kako tvrdi Hamas, navode agencije.

Bonus video: