obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika dobila zeleno svjetlo

SAD: Vrhovni sud blokirao obaveznu vakcinaciju u velikim firmama

U prvom slučaju je protiv uredbe Bajdena glasalo šest konzervativnih sudija, a podržalo je troje liberalnih. U drugom odluka je donijeta sa pet glasova za i četiri protiv, pri čemu su se dvije konzervativne sudije pridružile liberalnim

6685 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država blokirao je uredbu američkog predsjednika Džozefa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji ili nedjeljnom testiranju zaposlenih u velikim kompanija, ali je administraciji odobrio da sprovede odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Ta odluka je donijeta nakon što je sud prošle sedmice "saslušao" argumente u postupku o privremenoj obaveznoj vakcinaciji koju su u novembru izdale dvije savezne agencije sa ciljem da povećaju stopu vakcinacije u SAD i da radna mjesta i zdravstvene ustanove učine bezbjednijim.

Vrhovni sud bio je podijeljen u oba slučaja, prenose agencije.

U prvom je protiv uredbe Bajdena glasalo šest konzervativnih sudija, a podržalo je troje liberalnih.

U drugom odluka je donijeta sa pet glasova za i četiri protiv, pri čemu su se dvije konzervativne sudije pridružile liberalnim.

Federalna agencija za bezbjednost i zdravlja na radu ranije je usvojila pravilo prema kojem zaposleni u kompanijama sa najmanje 100 radnika moraju da budu vakcinisani ili nedjeljno testirani na kovid-19.

To pravilo odnosi se na više od 80 miliona zaposlenih, a preduzeća širom SAD trebalo je da počnu da je primjenjuju prošlog ponedjeljka.

Protivnici odluke, koje predvodi država Ohajo, kao i pojedine poslovne grupe tražile su od sudija da je blokiraju nakon što je sud niže nadležnosti ukinuo zabranu u vezi sa tom odlukom.

Druga obavezujuća odluka podrazumevala je obaveznu vakcinaciju za oko 10,3 miliona zdravstvenih radnika u oko 76 hiljada ustanova, uključujući bolnice i domove za starije građane koji se finansiraju iz programa zdravstvenog osiguranja Mediker i Medikejd.

U nepravosnažnoj presudi Vrhovnog suda u vezi sa velikim kompanijama navodi se da pravilo Uprave za bezbjednost i zdravlje na radu ne predstavlja primenu regularnih federalnih ovlašćenja.

„Omogućiti Upravi da reguliše opasnosti i izazove u svakodnevnom životu, jer većina građana ima posao i suočava se sa istim rizicima, značajno bi proširila regulatorna ovlašćenja tog tijela bez odobrenja Kongresa", navodi se u obrazloženju presude.