Evropska unija osudila nasilje sudanske vojske: Vojni lideri ostali "gluvi" na pozive da se uzdrže od nasilja

Juče je bio jedan od najnasilnijih dana od oktobra, kada su počele masovne demonstracije. Snage bezbjednosti upotrebile su bojevu municiju i suzavac da rastjeraju hiljade demonstranata u Kartumu. Najmanje sedam osoba je ubijeno, a oko 100 je ranjeno, saopštio je Sudanski komitet ljekara

1446 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Evropska unija je danas osudila nasilje sudanske vojske na demonstracijama protiv puča u toj zemlji u kojima je od oktobra poginulo više od 70 ljudi, a stotine su ranjene.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da su vojni lideri u Sudanu nisu pokazali spremnost da pregovaraju o mirnom rješavanju tekuće krize u toj zemlji.

Borel je istakao i da su vlasti Sudana ostale "gluve" na pozive da se uzdrže od nasilja i dodao da je "izbjegavanje daljeg gubitka života od suštinske važnosti".

Nasilje nad civilima, aktivistima i novinarima, dodao je, dovelo je zemlju na opasan put daleko od mira i stabilnosti.

Juče je bio jedan od najnasilnijih dana od oktobra, kada su počele masovne demonstracije. Snage bezbjednosti upotrebile su bojevu municiju i suzavac da rastjeraju hiljade demonstranata u Kartumu.

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a oko 100 je ranjeno, saopštio je Sudanski komitet ljekara.

Policija je u saopštenju navela da su demonstranti bili nasilni i bacali molotovljeve koktele na pripadnike snaga bezbjednosti uprkos pozivima liderima protesta da koordiniraju tok protestnih marševa.

U saopštenju se navodi da je upotrebljeno najmanje sile protiv pokušaja napada na policijske stanice u Kartumu i Omdurmanu, te da je najmanje 50 policajaca ranjeno, a 77 ljudi uhapšeno.

Vojska je u oktobru izvela državni udar posle višenedeljnog rasta tenzija između njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Puč je ugrozio tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu u aprilu 2019. zbacivanjem dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, posle narodne pobune.

Intenzitet previranja u zemlji povećan je ove godine pošto je premijer Abdala Hamdok, civil u prelaznoj vladi, podnio ostavku posle propasti njegovih napora da premosti jaz između generala i prodemokratskog pokreta.

Bonus video: