sistem erou

Izrael uspješno testirao sistem odbrane od dalekometnih raketa

Sistem je razvila državna kompanija Aerokosmičke industrije Izrael u saradnji sa Agencijom za raketnu odbranu SAD

2208 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Izraelu je danas saopšteno da je uspješno testiran sistem Erou (Arrow) za presretanje balističkih raketa van Zemljine atmosfere.

Taj sistem je dio raketne odbrane koju je Izrael razvio u proteklim godinama kako bi se zaštitio od svakog eventualnog sukoba sa svojim najvećim neprijateljem Iranom ili regionalnim ekstremističkim organizacijama, poput libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa u pojasu Gaze, saveznika Teherana.

Ministarstvo odbrane Izraela je saopštilo da je sistem otkrio metu i ispalio dvije Erou 3 rakete da je presretne, označivši test uspješnim.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je saopštio da takvi sistemi obezbjeđuju Izraelu slobodu strateškog manevrisanja i da svakim korakom naprijed država postaje sposobna da se brani od pretnji.

Sistem je razvila državna kompanija Aerokosmičke industrije Izrael u saradnji sa Agencijom za raketnu odbranu SAD.

Direktor te agencije viceadmiral Džon Hil izjavio je da ona ostaje posvećena pomoći vladi Izraela da unaprijedi sposobnost raketne odbrane protiv postojećih i novih prijetnji.

Izrael je koristio sistem odbrane od raketa manjeg dometa tokom jedanaestodnevnog rata protiv Hamasa u maju,kada je ta islamska ekstremistička organizacija ispalila više od 4.000 raketa na izraelsku teritoriju.

Kako je navela vojska presretnuto je oko 90 odsto ciljanih raketa, a većina drugih je pala na otvoreno područje.