za 3,4 milijarde dolara

Izrael potpisao ugovor o kupovini njemačkih podmornica

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je rekao da će nabavka podmornica "unaprijediti sposobnost mornarice Izraela i doprinjeti izraelskoj bezbjednosnoj nadmoći u regionu"

2379 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izrael je danas potpisao ugovor da za 3,4 milijarde dolara kupi tri podmornice od Njemačke, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Proizvođač dizel električnih podmornica klase Dakar je Tisenkrup, a očekuje se da če ih isporučiti u roku od devet godina.

Tada će Izrael imati devet podmornica,navode izraelski mediji.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je rekao da će nabavka podmornica "unaprijediti sposobnost mornarice Izraela i doprinjeti izraelskoj bezbjednosnoj nadmoći u regionu".

Dio troškova za podmornice pokriće vlada Njemačke, navelo je izraelsko ministarstvo.

Izraelski i njemački zvaničnici su potpisali ugovor prije nego što će vlada Izraela glasati o osnivanju odbora za istragu kupovine podmornica i drugih ratnih brodova od Tisenkrupa od 2009. do 2016. godine, kada je premijer Izraela bio Benjamin Netanjahu.

Kupovina novih podmornica nije direktno povezana sa tim skandalom nazvanim Slučaj 3000.

Nekoliko izraelskih biznismena, uključujući Netanjahuove savjetnike i bivšeg komandanta mornarice, osumnjičeni su u korupcionaškom skandalu u vezi sa kupovinom pomorskog naoružanja od njemačke kompanije.

Netanjahu nije osumnjičen u tom slučaju, ali mu se trenutno sudi za tri druga korupcionaška slučaja.