razgovarao sa lavrovom u ženevi

Blinken: Bez značajnijeg napretka u pregovorima SAD i Rusije o ukrajinskoj krizi

Lavrov je kazao da je sastanak bio "konstruktivan i koristan" i dodao da su SAD pristale da sljedeće nedjelje pisanim putem odgovore Moskvi na zahtjeve o neširenju NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike

6068 pregleda 4 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države i Rusija danas nisu postigli značajniji napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi, ali su sada na "jasnijem putu" ka razumijevanju stavova druge strane, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken poslije sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi.

Blinken je novinarima rekao da je današnji razgovor sa Lavrovom bio "iskren i sadržajan" i dodao da je izneo nekoliko ideja Vašingtona za povećanje bezbjednosti i o tome u kojim oblastima bi dvije strane mogle da nađu zajednički jezik, prenose svjetske agencije.

"Nismo očekivali da će danas biti nekih velikih pomaka, ali vjerujem da smo sada na jasnijem putu ka razumijevanju pozicije druge strane", kazao je Blinken.

Naveo je da je Lavrov ponovo insistirao da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da SAD i njihovi saveznici nisu ubijeđeni u to.

"Posmatramo ono što je svima vidljivo, ključna su djela i akcije, a ne riječi", rekao je ministar spoljnih poslova SAD.

Lavrov je kazao da je sastanak bio "konstruktivan i koristan" i dodao da su SAD pristale da sljedeće nedjelje pisanim putem odgovore Moskvi na zahtjeve o neširenju NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike.

Lavrov
Lavrovfoto: Reuters

To bi moglo da odloži moguću rusku agresiju na Ukrajinu za nekoliko dana, navodi Asošiejted pres.

Blinken je nagovijestio novi susret sa Lavrovom ubrzo poslije uručenja američkog odgovora na zahtjeve Rusije.

Lavrov je odbio da okarakteriše američko obećanje da će sljedeće nedjelje dostaviti pisani odgovor na zahtjeve Moskve.

"Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu ili ne. Znaćemo to kada dobijemo pisani odgovor SAD na sve naše predloge", naveo je Lavrov.

Blinken je rekao da bi SAD bile otvorene za sastanak predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, ako bi on bio "koristan i produktivan".

SAD i NATO savaznici su više puta obećali da će se Rusija u slučaju invazije suočiti sa "teškim posljedicama" poput oštrih ekonomskih sankcija, ali ne i vojne akcije.

Blinken je danas ponovio to upozorenje uoči razgovora sa Lavrovom, rekavši da su SAD i njihovi saveznici posvećeni diplomatiji, ali da će odgovoriti "jedinstveno, brzo i oštro ako se to pokaže nemogućim i ako Rusija odluči da počne agresiju na Ukrajinu".

Blinken i Lavrov su se sastali u pokušaju da smanje tenzije, u trenutku kada raste zabrinutost da bi Rusija mogla da počne invaziju na Ukrajinu.

Tenzije su narasle pošto je Rusija u blizini granice sa Ukrajinom rasporedila oko 100.000 vojnika i teško naoružanje. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine znači da Moskva priprema invaziju.

Iako negira da planira napad na susjednu Ukrajinu, Moskva je zatražila da se NATO obaveže da se neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da se snage alijanse povuku iz Centralne i Istočne Evrope.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahtjeve Moskve na prošlonedjeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD i NATO-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je ponovilo te zahtjeve, dok je Stejt department objavio tri dokumenta, optuživši Rusiju da pokušava da obnovi nekadašnji Sovjetski Savez zastrašivanjam i primjenom sile.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ismijalo je te tvrdnje, navodeći da ih je očigledno pripremilo orvelovsko "Ministarstvo istine", aludirajući na čuveni roman "1984" britanskog pisca Džordža Orvela.

Lavrov je rekao da se "nada da nisu svi u Stejt departmentu radili na tim materijalima i da je bilo nekih koji su radili na suštini i sadržaju" ruskih predloga.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje SAD da teži obnovi sovjetske imperije i zone uticaja u Istočnoj Evropi, navodeći da je Zapad taj koji razmišlja u kategorijama zona uticaja.