rekord od septembra 2002.

Erdogan smijenio glavnog statističara nakon objave o inflaciji višoj od 35 odsto

Opozicija je saopštila da je ta cifra potcijenjena, navodeći da je stvarno povećanje troškova života najmanje dvostruko veće

5541 pregleda 4 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan smijenio je čelnika nacionalne statističke agencije poslije objavljivanja godišnjih podataka o inflaciji.

Šef Nacionalnog zavoda za statistiku Sait Erdal Dindžer našao se na meti kritika pošto je početkom januara objavio podatke prema kojima je godišnja stopa inflacije iznosila 36,1 odsto, što je najviši nivo u posljednjih 19 godina.

Opozicija je saopštila da je ta cifra potcijenjena, navodeći da je stvarno povećanje troškova života najmanje dvostruko veće.

U izdatom dekretu, Erdogan nije objasnio svoju odluku da za novog šefa državne statistike, umjesto Dindžera imenuje Erhana Cetinkaju, bivšeg potpredsjednika turskog bankarskog regulatora.

Inflacija u Turskoj je zbog pada vrijednosti lire skočila na više od 36 odsto, što je rekord od septembra 2002. godine.

Međutim, Erdogan, u nezgodnoj situaciji 18 mjeseci prije predsjedničkih izbora, nastavlja da brani svoje stavove.

Rast potrošačkih cijena, više od sedam puta veći od vladinog prvobitnog cilja, objašnjava se padom turske lire u odnosu na dolar od gotovo 45 odsto na godišnjem nivou.

Svjestan štete koja je nanijeta ne samo ekonomiji, već i njegovom rejtingu povjerenja, Erdogan je početkom januara obećao da će "što je prije moguće, vratiti inflaciju na jednocifrene vrijednosti".