Bajden i Makron dogovorili usklađeno djelovanje prema Rusiji

Dvojica čelnika „potvrdila podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine“

3607 pregleda 0 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock

Američki predsjednik Džo Bajden i njegov francuski kolega Emanuel Makron dogovorili su se u srijedu da će usklađeno odgovoriti na rusku vojnu prisutnost na ukrajinskoj granici, saopštila je Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru koji se dogodio pošto Makron nije isključio mogućnost posjeta Rusiji radi pronalaska diplomatskog rješenja krize, dvojica čelnika su „potvrdila podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine“, istakla je američka administracija.

Razgovarali su i o „koordinisanju koje je upravo u toku na diplomatskom i na nivou priprema za uvođenje brzih i oštrih privrednih sankcija Rusiji u slučaju dalje okupacije Ukrajine“, prenosi Hina.

„Predsjednik Bajden i predsjednik Makron su se dogovorili da će njihovi timovi biti u redovnom kontaktu, konsultujući se ujedno sa saveznicima u NATO i sa partnerima u EU, u vezi s našim koordinisanim i globalnim pristupom rješavanju tih problema“, navedeno je.

Zapad od kraja 2021. optužuje Moskvu da je nagomilala desetine hiljada vojnika blizu ukrajinske granice zbog moguće invazije.

Rusija odgovara da ne namjerava da napadne Ukrajinu, nego je samo zabrinuta za svoju bezbjednost.

Bonus video: