Sud im naredio da odu: Kamiondžije i dalje blokiraju vitalnu trgovačku vezu između Kanade i SAD

Protesti kamiondžija traju i na drugim graničnim prelazima i u prijestonici Otavi koja je zakrčena kamionima već dvije sedmice

8876 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube

Demonstranti i dalje drže glavni prelaz na granici Kanade sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), uprkos presudi suda kojom im je naređeno da odu.

Zabrana je stupila na snagu u petak (11. februar) u 19 po lokalnom vremenu (jedan sat poslije ponoći prema centralnoevropskom vremenu) kako bi se okončali dani protesta.

Kamiondžije blokiraju most Ambasador, vitalnu trgovačku vezu između Vindzora u Ontariju i Detroita u Mičigenu.

Protesti kamiondžija protiv ograničenja zbog pandemije KOVID-a 19 traju i na drugim graničnim prelazima i u prijestonici Otavi koja je zakrčena kamionima već dvije sedmice.

Ranije je kanadska provincija Ontario proglasila vanredno stanje zbog protesta kamiondžija koji parališu glavni grad i ometaju trgovinu sa SAD, a premijer Doug Ford obećao je da će učiniti sve što je potrebno da okonča blokade.

"Preduzećemo sve potrebne korake da osiguramo ponovno otvaranje granice", rekao je Ford na konferenciji za novinare, zaprijetivši velikim kaznama do 100.000 kanadskih dolara (80.000 dolara) i zatvorom ako demonstranti ne okončaju svoju "ilegalnu okupaciju".

"Ljudima Otave pod opsadom kažem da ćemo osigurati da nastavite život i poslovanje što je prije moguće."

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u petak, nakon razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bidenom, da se okupacija Otave i blokade vitalnih trgovinskih veza sa SAD moraju okončati.

"Sve je na stolu jer se ova nezakonita aktivnost mora okončati i okončaće se", rekao je on na konferenciji za novinare, uzdržavajući se od dijeljenja dodatnih detalja zbog operativne sigurnosti.

Važni most Ambasador koji povezuje Vindzor, Ontario i američki grad Detroit, svakodnevno koristi više od 40.000 putnika i turista, zajedno s kamionima koji u prosjeku dnevno prevoze robu u vrijednosti od 323 miliona dolara - oko jedne četvrtine trgovine između SAD i Kanade.

Višednevne granične opstrukcije već su imale veliki uticaj, a nekoliko proizvođača automobila bilo je primorano da smanji proizvodnju kao rezultat, što je izazvalo strahove da bi to moglo uticati na ekonomski oporavak Kanade od pandemije.

Kanadski premijer Džastin Trudo je pod sve većim pritiskom da stavi situaciju pod kontrolu, a Vašington poziva svog sjevernog susjeda da iskoristi federalna ovlašćenja kako bi prekinuo blokade.

Ford, koji se suočava s izborima u junu, takođe je nekoliko dana na udaru kritika zbog svoje neaktivnosti da okonča blokadu.

Pokret kamiondžija prerastao je proteklih sedmica u širi protest protiv ograničenja vezanih za COVID-19 i Trudoove vlade – i izazvao skupove solidarnosti širom zemlje i inostranstva.

Bonus video: