Misija IAEA u Japanu: Počelo projekat za ispuštanje voda Fukušime u more

Više od milion tona vode iz kišnice, podzemnih i voda za hlađenje uređaja reaktora akumulirano je u rezervoarima oko elektrane, dok su skladišni prostori na lokaciji gotovo popunjeni

1918 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) počela je danas u Japanu da nadgleda kontroverzni projekt ispuštanja prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean, pokrenut poslije zemljotresa i cunamija koji je tu zemlju pogodio 2011. godine.

Više od milion tona vode iz kišnice, podzemnih i voda za hlađenje uređaja reaktora akumulirano je u rezervoarima oko elektrane, dok su skladišni prostori na lokaciji gotovo popunjeni.

Veliki sistem za pumpanje i filtriranje uklanja većinu radioaktivnih materija iz ove vode. Japanske vlasti saopštile su da planovi za razblaživanje i ispoštanje te vode ne predstavljaju nikakvu opasnost.

IAEA je podržala to rješenje za koje navodi da je poput odlaganja otpadnih voda iz nuklearnih elektrana na drugim mjestima u svijetu.

Taj projekat, koji je Tokio usvojio prošlog aprila i koji bi trebalo da počne u martu 2023, izazvao je oštre kritike susjednih zemalja, uključujući Kinu i Južnu Koreju, zabrinute zbog mogućih posljedica po životnu sredinu i zdravlje.

Japanski ribari takođe strahuju da će im to uništiti, kako navode, godine rada na vraćanju povjerenja u njihove proizvode.

Tepko, operater oštećene nuklearne elektrane i japanska vlada se nadaju da će nadzor IAEA povećati povjerenje.

Tim IAEA, čija misija traje pet dana, će posjetiti lokaciju i u petak će održati konferenciju za novinare.

Proces filtracije vode u Fukušimi uklanja većinu radioaktivnih elemenata, ali neki ostaju, uključujući tricijum.

Prema navodima stručnjaka, tricijum je opasan po zdravlje ljudi samo u visokim koncentrovanim dozama, a takva situacija je a priori isključena u slučaju veoma postepenog oslobađanja i njegovog razblaživanja u moru.

Bonus video: