Blinken: SAD i Izrael su posvećeni sprečavanju nuklearnog naoružavanja Irana

"Uz svoje nuklearne napore, Iran nastavlja sa čitavim nizom destabilizujućih aktivnosti", rekao je prvi diplomata SAD, prenijeli su izraelski mediji

3175 pregleda 0 komentar(a)
Blinken i Lapid, Foto: Reuters
Blinken i Lapid, Foto: Reuters

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken izjavio je danas u Jerusalimu da su Izrael i SAD posvećeni sprečavanju Irana da se naoruža nuklearnim oružjem uprkos sporenju oko povratka sporazuma kojim se reguliše iranski civilni nuklearni program.

"Kada je riječ o najvažnijim stvarima, svi smo u istom čamcu, svi smo posvećeni, odlučni da obezbijedimo da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje", rekao je Blinken poslije sastanka sa izraelskim kolegom Jairom Lapidom na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Izrael je zabrinut zbog mogućeg dogovora o nuklearnom programu Irana, svog najvećeg neprijatelja.

Lapid je potvrdio da postoji neslaganje o iranskom nuklearnom programu i posljedicama, ali da takođe postoji volja za otvoren i pošten dijalog, prenio je Frans pres.

"Uz svoje nuklearne napore, Iran nastavlja sa čitavim nizom destabilizujućih aktivnosti", rekao je prvi diplomata SAD, prenijeli su izraelski mediji.

On je osudio napade pobunjenika Huta na civile i infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"SAD će nastaviti da se protive Iranu kada nam prijeti i kada prijeti našim saveznicima i partnerima", rekao je Blinken.

Osvrćući se na normalizaciju odnosa Izraela i arapskih zemlja na osnovu Sprazuma Avram iz 2020. godine Blinken je, pred sastanak sa ministrima spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Egipta danas popodne u pustinji Negev na jugu Izraela, rekao da su SAD posvećene proširenju saradnje na osnovu tih sporazuma.

"Mi uveliko poštujemo izraelsko snažno odbacivanje ruske agresije na Ukrajinu", rekao je Blinken i dodao da poštuje nastojanja Izraela da ne bude iskorišćen za zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

Državni sekretar SAD je takođe pohvalio nastojanja premijera Izraela Naftalija Beneta da posreduje u ratu u Ukraijini i što je poslao poljsku bolnicu u tu zemlju.

Uz to je najvio da će diskutovti o posljedicama rata u regionu sa regionalnim partnerima na samitu u Negevu.

On će takođe posjetiti Zapadnu obalu i sastati se sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i tom prilikom, kako je najavio, ponoviti posvećenost administrcije SAD jačanju veza sa Palestinskom upravom.

Lapid je naglasio da SAD i Izrael dijele vizuju mira i rekao da je sa Blinkenom razgovarao o iranskom nuklearnom programu i ratu u Ukrajini.

On je ponovo osudio rusku invaziju, kao što je to činio od prvog dana rata.

"Svijet ne smije dozvolti nuklearni Iran", zaključio je Lapid i najavio da će SAD i Izrael nastaviti da rade zajedno da to spriječe.

Bonus video: