Novi sporazum Velike Britanije i Japana o odbrani

Džonson je istakao "čvrst stav" Japana protiv ruske agresije u Ukrajini i povukao paralelu sa bezbjednosnom situacijom u Aziji: "Akcije autokratskih, prinudnih sila u Evropi mogu se dogoditi u Istočnoj Aziji. Zato želimo da bliže sarađujemo, rekao je Džonson

2089 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: REUTERS
Sa sastanka, Foto: REUTERS

Vojske Velike Britanije i Japana će bliže sarađivati u okviru sporazuma o odbrani koji je britanski premijer Boris Džonson najavio tokom današnjeg razgovora s japanskim kolegom Fumijem Kišiduom koji je u posjeti Londonu.

Džonson je istakao "čvrst stav" Japana protiv ruske agresije u Ukrajini i povukao paralelu sa bezbjednosnom situacijom u Aziji: "Akcije autokratskih, prinudnih sila u Evropi mogu se dogoditi u Istočnoj Aziji. Zato želimo da bliže sarađujemo, rekao je Džonson.

Džonsonova kancelarija saopštila je da će sporazum s Japanom omogućiti oružanim snagama dvije zemlje zajednilu obuku, vježbe i pomoć pri nesrećama.

Premijeri su se složili da "demokratije širom svijeta moraju da se jedinstveno bore protiv autoritarnih režima", navedeno je u saopštenju.

Japan je osudio rusku invaziju, pridružio se zemljama Zapada u uvođenju sankcija Moskvi i isporučio Ukrajini šlemove i drugu "nesmrtonosnu vojnu pomoć".

Japan je zabrinut da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da ima uticaja na Istočnu Aziju, gdje je kineska vojska prijeti da će se, ako bude potrebno, silom ujediniti s otcjepljenim Tajvanom za koji Kina kaže da je njen.

Velika Britanija je poslije izlaska iz Evropske unije 2020. najavila indo-pacifički zaokret u svojoj spoljnoj politici i vidi Japan kao svog ključnog istočnoazijskog saveznika.

Bonus video: