Ikona neustrašivog izvještavanja

Palestinski predsjednik Mahmud Abas okrivio Izrael za ubistvo veteranske novinarke Al Džazire

22290 pregleda 9 komentar(a)
U trenutku kada je ubijena Abu Akleh je nosila novinarski prsluk, Foto: REUTERS
U trenutku kada je ubijena Abu Akleh je nosila novinarski prsluk, Foto: REUTERS

Hiljade Palestinaca juče su u Ramali odale počast Širin Abu Akleh, uglednoj reporterki Al Džazire, koja je ubijena u srijedu dok je izvještavala o izraelskoj akciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Smrt novinarke, koja je smatrana ikonom neustrašivog izvještavanja o događajima na Bliskom istoku, izazvala je osudu arapske i međunarodne zajednice, uključujući i Bijelu kuću, koja je zatražila "temeljnu istragu".

Palestinski predsjednik Mahmud Abas juče je na pogrebnoj ceremoniji uz državne počasti kazao da su izraelske vlasti "u potpunosti odgovorne" za ubistvo veteranske novinarke i zatražio međunarodnu istragu.

Pogrebna ceremonija uz državne počasti u Ramali
Pogrebna ceremonija uz državne počasti u Ramalifoto: reuters

Širin Abu Akleh je preminula od posljedica ranjavanja u glavu u gradu Dženin. Al Džazira i Katar, gdje je sjedište medijske mreže, optužili su izraelske vojnike za ubistvo.

Izrael, koji je izrazio žaljenje zbog smrti Abu Akleh, saopštio je da je fatalni hitac mogao ispaliti i palestinski napadač i predložio zajedničku istragu sa Palestincima, što je Abas juče odbio.

Ali al Samudi, drugi novinar Al Džazire, koji je takođe ranjen u Dženinu kazao je da u trenutku kada je na njih pucano nije bilo palestinskih napadača.

Vijest o smrti 51-godišnje Abu Akleh odjeknula je juče na Bliskom istoku, a u nekoliko palestinskih gradova, uključujući Dženin, Nablus i Ramalu održane su počasne povorke dok je njeno tijelo prebačeno iz sjevernog dijela Zapadne obale u Jerusalim. Hiljade ljudi odale su poštu kod kancelarija Al Džazire i kod njene porodične kuće u Jerusalimu.

Tijelo Širin Abu Akleh juče je stiglo u Jerusalim
Tijelo Širin Abu Akleh juče je stiglo u Jerusalimfoto: Rojters

Ime Abu Akleh je bilo sinonim za izvještavanje Al Džazire o životu pod okupacijom tokom više od dvije decenije. Za mrežu sa sjedištem u Kataru počela je da radi 1997. godine, a izvještavala je sa skoro svake tačke žarišta na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu. Mnogi je pamte po izvještavanju tokom Druge intifade koja je počela 2000. i u kojoj su stradale hiljade ljudi, većinom Palestinaca.

"Vijest o njenoj smrti je kao šamar za svakog Palestinca", kazao je za Al Džaziru student žurnalistike Azar Halaf i dodao da je ona "medijska ikona" i "uzor".

"Ona je bila u svakom domu, osjećala je bol svakog Palestinca i prenosila je njihov bol", kazao je Halaf. "Bila je glas istine i pravde".

Mada je imala i američko državljanstvo, Abu Akleh je živjela i radila u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali. Palestinska hrišćanka čija je porodica porijeklom iz Vitjelema, rođena je i odrasla u Jerusalimu.

Hvaleći njen profesionalizam, palestinski premijer Mohamed Štajeh kazao je za Al Džaziru da ona "nije bila samo izvještač, već da je proživljavala slučajeve i izvještavala o svakom i najmanjem detalju palestinskog dnevnog života". "Viđao sa Širin Abu Akleh svuda - na pogrebima, slavljima na demonstracijama", kazao je on.

U kolumni objavljenoj u izraelskom listu "Harec", kolumnista Gideon Levi pohvalio je njenu hrabrost. "Abu Akleh je umrla kao herojina, radeći svoj posao" i dodao da je išla u Dženin i druge okupirane oblasti koje izraelski novinari "rijetko posjećuju".

U posljednjem mejlu redakciji Al Džazire u Ramali, Abu Akleh je napisala: Okupacione snage su upale u Dženin i pod opsadom drže jednu kuću u četvrti Džabrijat. Na putu sam ka tamo - šaljem izvještaj čim dobijem jasniju sliku".

Abu Akleh je u trenutku kada je ubijena stajala sa drugim novinarima i na sebi je imala jasno označen novinarski prsluk. Pogođena je metkom iznad uha.

Prema podacima Reportera bez granica najmanje 144 palestinska novinara su ranjena od strane izraelskih snaga u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu,.

Palestinski reditelj Jaser Murtaja je ubijen dok je izvještavao o konfliktu. Pogodio ga je izraelski snajper tokom protesta na granici Pojasa Gaze 2018. Drugi novinar, Jusef abu Husein, ubijen je kada je njegova kuća pogođena u vazdušnom napadu na Gazu prošlog maja.

Bonus video: