poruka američkog lidera

Bajden: SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsjednik SAD je rekao da Kina koketira sa opasnošću na Tajvanu tako što leti blizu ostrva

14265 pregleda 29 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD "vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju" na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina "flertuje s opasnošću".

"To je obaveza koju smo preuzeli", rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju.

"Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali... ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna", rekao je Bajden. On je rekao da bi to "poremetilo cijeli region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini". Po njegovim riječima, poslije ruske invazije Ukrajine, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu. Prema politici "Jedne Kine" SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i "de fakto" ambasadu u glavnom gradu Tajpeju. SAD obezbjeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana.