skoro sto miliona stanovnika

Kina: Provincija Henan uvodi obavezan PCR test na svakih 48 sati

Za razliku od drugih zemalja Kina nastavlja da se bori protiv korona virusa svojom strategijom nula kovida, koja se sastoji u zaključavanjima, karantinima i masovnim testiranjima pri pojavi samo nekoliko slučaja zaraze

1877 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineska centralna provincija Henan, jedna od najnaseljenijih u zemlji, uvodi za svojih 99 miliona stanovnika obavezan PCR test svakih 48 sati, zbog širenja epidemije kovida.

Za razliku od drugih zemalja Kina nastavlja da se bori protiv korona virusa svojom strategijom nula kovida, koja se sastoji u zaključavanjima, karantinima i masovnim testiranjima pri pojavi samo nekoliko slučaja zaraze.

Ta politika koja je efikasna na zdravstvenom planu, sa samo nekoliko hiljada je umrlo od kovida-19 prema zvaničnim podacima, dugoročno teško pogađa ekonomiju zemlje.

Opšte zaključavanje ekonomskog centra Šangaja na istoku od početka aprila, kao i restrikcije i zatvaranja trgovina u Pekingu, već su dovele do poremećaja u lancima snabdijevanja.

Da bi izbjegla sličnu sudbinu u dva najveća grada u zemlji provincija Henan je riješila da uvede masovno testiranje, u nadi da će što je brže moguće biti detektovani pozitivni slučajevi i izolovani.

Na zvaničnom sajtu vlade provincije piše da stanovnici treba da urade PCR test najmanje svakih 48 sati.

Provincija koja se nalazi na oko 400 kilometara južno od Pekinga je do sada je takoreći izbjegla poslednji epidemijski talas, je poslednjih dana zabeležila desetine novih slučajeva pozitivnih na virus.

Testiranje će početi prije kraja mjeseca u glavnom gradu provincije Džengdžuu, navele su vlasti.

Bez testa stanovnici neće moći da imaju pristup javnom saobraćaju i javnim mjestima.

Prema najnovijem dnevnom bilansu objavljenom danas na nivou zemlje prijavljeno je 800 novih slučajeva zaraze i jedan smrtni slučaj.

Ukupno od pojave kovida na svom tlu krajem 2019. Kina je prijavila nešto malo više od 220.000 oboljelih i 5.000 umrlih. Te cifre su male u odnosu na ostatak svijeta ali Kina ne namjerava da odustane od svoje strategije nula kovida.