Operacija izraelske vojske na Zapadnoj obali: Ubijena tri Palestinca, vozilo izrešetano mecima...

Izraeska vojska je u kratkom saopštenju napisala da je sprovela operaciju u sektoru Dženina da bi lokalizovala oružje na dva različita mjesta

3140 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Dženina, Foto: Reuters
Detalj iz Dženina, Foto: Reuters

Tri Palestinca ubijena su jutros, a osam je ranjeno u operacijama izraleskih snaga u Dženinu, uporištu oružanih palestinskih frakcija u okupiranoj Zapadnoj obali, javila je palestinska agencija Vafa.

Prema tom izvoru, tri muškarca su ubijena kada su izraelske snage otvorile vatru na njihov automobil.

Izraelske snage posljednjih mjeseci sprovode brojne operacije u tom sektoru.

Fotograf agencije Frans pres je vidio leševe tri mladića u lokalnoj mrtvačnici i bijelo vozilo izrešetano mecima sa polomljenim staklima.

Izraeska vojska je u kratkom saopštenju napisala da je sprovela operaciju u sektoru Dženina da bi lokalizovala oružje na dva različita mjesta.

Prema vojsci, na vojnike je pucano kada su došli na prvo mjesto i oni su uzvratili vatru, a zatim su identifikovali sumnjivo vozilo pored puta dok su išli ka drugom mjestu.

"Pucano je na vojnike koji su osujetili planove terorista koji su na njih pucali", navela je vojska dodajući da su našli oružje, uključujuči dve jurišne puške M-16, i metke na mjestu sukoba.

Izraelska vojska je posljednjih nedjelja sprovela brojne racije u mjestu Dženin i oko njega. To je uporište oružanih palestinskih frakcija odakle dolaze počinioci skorijih napada na Izrael.

Dugogodišnja novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu.

Porodica ubijene Širin Abu Akleh, Palestinska uprava, očevici i katarski satelitski TV kanal su za njeno ubistvo optužili Izrael.

Izraelski zvaničnici su najprije rekli da su palestinski ekstremisti pucali na novinarku, ali su kasnije povukli te tvrdnje.

Bonus video: