Bivša TV zvijezda od ponoći novi premijer Izraela

Lapidov otac Jozef, zvani Tomi, rodjen u Novom Sadu i preživio holokaust, takođe je napustio medije da se uključi u politiku. Majka Šulamit Lapid je poznata književnica

1836 pregleda 1 komentar(a)
Jair Lapid, Foto: Reuters
Jair Lapid, Foto: Reuters

Pedesetosmogodišnji Jair Lapid, dosadašnji ministar vanjskih poslova, koji će u ponoć postati novi premijer Izraela, često je tokom svoje turbulentne političke karijere, čak i za izraelske standarde, uspijevao da prevaziđe očekivanja.

Kada se 2013. godine kandidovao za izbore sa svojom novom partijom centra Ješ atid (Ima budućnosti) bio je poznat u Izraelu kao TV zvijezda i nije odmah shvaćen ozbiljno u nastojanju da se bavi politikom.

Bilo je to u vrijeme protesta u Lapidovom rodnom Tel Avivu zbog naglog rasta troškova života, pa se on u izbornoj kampanji usredsredio na srednju klasu, postavjaljući pitanje zašto samo mali broj ljudi ima koristi od ekonomskog rasta zemlje.

I u tome je uspio i njegova partija osvojila je najviše poslaničkih mandata poslije konzervativnog Likuda tadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua.

Lapid je bio motivisan javnom službom, a ne ličnom popularnošču, izjavio je za Frans pres Dov Lipman, izabran za poslanika na listi partije Ješ atid.

"Finansije su mu bile sređene i bio je slavan. Uključio se jer je zaista osjećao da stvari moraju da se izmijene u Izraelu", rekao je Lipman.

Lapidov otac Jozef, zvani Tomi, rodjen u Novom Sadu i preživio holokaust, takođe je napustio medije da se uključi u politiku. Majka Šulamit Lapid je poznata književnica.

Poslije izbora 2013. Lapid se pridružio koaliciji predvođenoj Netanjahuom i bio je ministar finansija dok dvije godine kasnije nije stao na stranu opozicije u težnji da se Netanjahu smijeni.

Ta nastojanja urodila su konačno plodom u junu 2021. kada je ušao u koaliciju osam ideološki različitih partija od ljevičarskih, desničarskih, partija centra i jedne islamske arapske stranke.Ta koaliciji je okončala 12 godina neprekidne Netanjahuove vladavine i Lapid je postao šef diplomatije.

Kada je Benet 20. juna objavio da njegova koalicija nije više održiva i otvorio put petim izborima za manje od četiri godine najavio je da će poštovati sporazum o podjeli vlasti sa Lapidom koji će biti premijer i ministar vanjskih poslova u prelaznoj vladi, navode izraelski mediji.

I sada ponovo, kao kada je Lapid započeo političku karijeru, rast cijena jeste izazov i Tel Aviv je u decembru rangiran kao najskuplji grad u svijetu.

Lapid je prije nego što će postati 14. premijer Izraela najavio da će se time baviti, a naveo je i geopolitčke izazove koji bi mogli dominirati tokom njegovog mandata, uključujući Iran i libanski ekstremistički Hezbolah.

Nejasno je međutim koliko će Lapid biti na funkciji premijera, odnosno njegov mandat može trajati samo nekoliko mjeseci dok se ne obrazuje nova vlada poslije novih izbora planiranih za 1. novembar.

U protekle četiri godine političke nestabilnosti su pokazale međutim da prelazne vlade mogu trajati duže nego što se očekuje i ako nema jasnog rješenja poslije novih izbora vođa Ješ atida bi mogao ostati na vlasti neko vrijeme.

U odnosu na izraelsko palestinski sukob Lapidova pozicija se opisuje kao centristička sa tendencijom naginjanja ka desnici i za razliku od Beneta on je za direktne pregovore sa Palestincima o rješenju po modelu dvije države.

Ipak Lapid je izrazio sumnju u želju Palestinaca da sklope mir i ponekad branio širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Možda baš zbog takvog stava Gideon Levi, kolumnista Hareca ga je opisao najvećim Izraelcem od svih, ali negativno. Levi tvrdi da Lapid ne zna kako izgleda okupacija, sekularan je, a vjeruje u pravo Jevreja na zemlju i zato je toliko Izraelac.

Parlamentarni izbori na jesen biće sedmi na kojima se Netanjahu i Lapid suočavaju.

Poslije izbora u martu 2020. godine Lapidov bivši politički partner ministar odbrane Beni Ganc je postigao koalicioni sporazum sa Netanjahuom u pokušaju da se okonča politički zastoj bez presedana.

Lapid je tada prekinuo veze sa Gancom, upozorivši da će Netanjahu raspustiti koaliciju prije nego što Ganc postane premijer po dogovoru o podjeli vlasti.

I zaista Netanjahuovi napori da izbjegne dogovor sa Gancom doveli su do pada vlade i na kraju do pada Netanjahua poslije glasanja prošle godine.

Dov Lipman Lapida opisuje kao vrlo inspirativnog lidera i ističe da pokazuje nivo brige i saosjećanja koji zadire u srž onog što jeste, nezainteresovan za zamke moći. Dok je bio ministar finansija odbio je službeno vozilo i vozača, seća se Limpan.

Lapida poznavaoci bliskoistočnih prilika smatraju najvećim protivnikom Netanjahua, kome se ukazuje mogućnost povratka na vlast poslije novih izbora.

Uz to predviđaju da Lapid će se suočiti sa istim izazovima kao Benet, kako da obrazuje i održi koaliciju sa više partija čiji zajednički interes nije mnogo više nego da Netanjahu, kome se sudi za korupciju, ne postane ponovo premijer.

Bonus video: