Ganc pokazao snimke: Četiri iranska broda u Crvenom moru sa bespilotnim letjelicima i raketama

Ganc je rekao da je tokom prošle godine Iran otimao međunarodne tankere i napadao brodove, a da se danas može potvrditi da se ta zemlja metodično bazira u Crvenom moru i da njeni brodovi patroliraju južnim dijelom

4560 pregleda 4 komentar(a)
Ganc, Foto: Reuters
Ganc, Foto: Reuters

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc pokazao je danas satelitske snimke na kojima se vide četiri iranska broda u Crvenom moru sa bespilotnim letjelicima i raketama srednjeg dometa.

"Na satelitskim snimcima koje pokazujem ovdje možete vidjeti četiri iranska ratna broda u Crvenom moru. Prisustvo iranskih vojnih snaga Crvenom moru u proteklim mjesecima je najznačajnije u deceniji. To je direktna prijetnja trgovini, energetici i globalnoj ekonomiji. To je takođe direktna prijetnja miru i stabilnosti u pomorskom području koja može da utiče na Mediteran i šire", rekao je Ganc na konferenciji u Grčkoj.

On je dodao da je tokom prošle godine Iran otimao međunarodne tankere i napadao brodove, a da se danas može potvrditi da se ta zemlja metodično bazira u Crvenom moru i da njeni brodovi patroliraju južnim dijelom.

Iran se okrivljuje za niz napada u kojima su minama oštećeni tankeri u regionu Zaliva 2019, kao i za napad dronom prošle godine na naftni tanker povezan s Izraelom, u kojem su ubijena dva člana posade.

Teheran poriče da je izveo te napade.

Ganc je takođe rekao da su Iranci nedavno eksperimentisali u provinciji Seman, lansirajući satelit koji bi se mogao koristiti u razvoju međukontinentalnih dugometnih raketa, prenijeli su izraelski mediji.

Bonus video: