Abe nije jedini: Istorija napada na političare u Japanu

Posljednji incident, do današnjeg napada, zabilježen je 2006. godine

7548 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas preminuo nakon što je na njega pucano tokom predizbornog skupa, nije jedini japanski političar koji je napadnut, iako su takvi incidenti bili rijetki u poslijeratnoj istoriji te zemlje.

Abeovog djeda po majci i nekadašnjeg premijera Nobusukea Kišija 1960. godine je napao nožem naoružan muškarac, koji se dovodio u vezu sa desničarskim grupama. Napadač je šest puta ubo Kišija u butinu, ali je Kiši preživio jer mu nisu povrijeđene glavne arterije.

Iste godine, lidera Japanske socijalističke parije Inejira Asanumu izbo je nasmrt desničarsko orijentisani mladić tokom političkog mitinga.

Bivši ministar rada Hjosuke Niva preminuo je 1990. godine od rana koje je zadobio u napadu nožem, koji je izvršio mentalno poremećeni muškarac, piše Tanjug.

Potom je tadašnji gradonačelnik Nagasakija HItoši Motošima teško ranjen kada je na njega pucao jedan desničar, prenosi Rojters.

U 2007. godini ubijen je još jedan gradonačelnik Nagasakija Ičo Itoh, kada je na njega pucao jedan član organizovane kriminalne grupe.

Naoružani muškarac 1992. godine pucao je na tadašnjeg potpredsjednika Liberalno demoratske partije Šina Kanemaru, dok je držao govor, ali on nije povrijeđen tom prilikom.

Još jedan pokušaj ubistva dogodio se 1994. godine, kada je desničarski ekstremista pucao na tadašnjeg premijera Morohira Hosokavu, koji nije povrijeđen.

Gradonačelnik malog grada Mitake Joširo Janagava teško je ranjen kada je napadnut kod kuće 1996. godine, a policija je sumnjala da iza napada stoji organizovani kriminal.

Poslanik Demokratske partije Koki Iši preminuo je nakon što ga je predstavnik desničarske grupe napao ispred njegove kuće 2002. godine.

Posljednji incident, do današnjeg napada na Abea, zabilježen je 2006. godine kada su zapaljeni kancelarija i kuća bivšeg generalnog sekretara Liberalne demokratske partije Koičija Kata.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe je preminuo danas u bolnici, u koju je prebačen nakon što je na njega pucano dok je držao govor na predizbornom skupu u gradu Nari.

Bonus video: