Osude atentata na Abea širom svijeta

Predsjednik SAD Džo Bajden je rekao u saopštenju da je "zaprepašćen, šokiran i duboko rastužen viješću o ubistvu" odajući priznanje čovjeku koji je, kako je naveo "posvetio svoj život" služenju japanskom narodu

2080 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea je "tragedija za Japan i za sve koji su ga poznavali", rekao je danas američki predsednik Džo Bajden

Bajden je rekao u saopštenju da je "zaprepašćen, šokiran i duboko rastužen viješću o ubistvu" odajući priznanje čovjeku koji je, kako je naveo "posvetio svoj život" služenju japanskom narodu.

Šinzo Abe je umro danas u bolnici od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem za vrijeme izbornog mitinga.

"Nasilje vatrenim oružjem uvijek duboko obilježi stanovništvo koje je žrtva toga", rekao je Bajden, u čijoj zemlji se redovno dešavaju ubistva vatrenim oružjem.

"SAD su uz Japan u ovom trenutku žalosti", rekao je Bajden.

Bivši predsjednik SAD Barak Obama rekao je da je "šokiran i rastužen" ubistvom svog "dugogodišnjeg prijatelja i partnera". Šinzo Abe se posvetio istovremeno zemlji kojoj je služio i izuzetnom savezu između SAD i Japana, rekao je Obama.

Obamin nasljednik Donald Tramp rekao je da je to jako loša vijest za svijet. On je rekao da je Abe bio "okupljač kao niko drug" i ali da je iznad svega to bio čovjek "koji je volio svoju fantastičnu zemlju Japan".

Osude širom svijeta

Današnje ubistvo bivšeg premijera Japana Šinza Abea izazvalo je zaprepašćenje i osude širom svijeta.

Aktuelni japanski premijer Fumio Kišida, koji je prekinuo predizborne aktivnosti i vratio se u Tokio, nazvao je ubistvo "podmuklim i varvarskim", javlja agencija Asošiejted pres.

Bijela kuća je saopštila da pažljivo prati situaciju i da saosjeća sa Abeovom porodicom i narodom Japana. "Šokirani smo i tužni zbog napada na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel osudio je napad na Abea, kojeg je nazvao "pravim prijateljem" i "žestokim borcem za multilateralni poredak i demokratske vrijednosti".

Njemački kancelar Olaf Šolc objavio je na Tviteru da je "zapanjen i duboko tužan" zbog Abeovog ubistva. Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok saopštila je da je "šokirana" napadom.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je "duboko šokiran" ubistvom i osudio "odvratan napad".

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je da Abeova smrt predstavlja "nenadoknadiv gubitak". Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zemlja "šokirana" napadom.

Abeovo ubistvo osudili su i britanski premijer Boris Džonson, španski premijer Pedro Sančez i vlada Italije.

Šinzo Abe je rođen u poznatoj političkoj porodici 21. septembra 1954. Bio je sin bivšeg ministra spoljnih poslova Šintaroa Abea, i unuk bivšeg premijera Nobusukea Kišija.

Završio je političke nauke na tokijskom univerzitetu Seikei, nakon čega se dodatno školovao u SAD, i zaposlio u japanskoj kompaniji Kobe stil (Kobe Steel). U ministarstvo spoljnih poslova dolazi 1982. godine, kao član tada vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP).

Za šefa kabineta premijera Junićira Koizumija postavljen je 2005. i iste godine postaje predsjednik LDP. Funkciju premijera obavljao je od 2006. do 2007. i ponovo od 2012. do 2020. godine, kada je iz zdravstvenih razloga podnio ostavku.

Smatra se zaslužnim za period stabilizacije Japana nakon ekonomskih problema, ali i zaoštravanje odnosa sa Južnom Korejom i Kinom i jednim delom japanskog društva, zbog nacionalističke retorike i poziva na izmjene pacifističkog ustava Japana.

Bonus video: