Predsjednik Turske uznemiren zbog suspenzije izdavanja američkih viza

Prošle sedmice su turske vlasti uhapsile službenika Konzulata SAD turske nacionalnosti zbog navodnih veza s mrežom sveštenika Fethulaha Gulena koji živi u SAD
82 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2017. 18:54h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je "uznemiren" zbog odluke SAD da suspenduju službu izdavanja viza u Turskoj kao reakciju na optužbe protiv jednog službenika američkog konzulata u Istanbulu.

"Naravno iznad svega vrlo smo uznemireni zbog te odluke", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom u Kijevu, dan posle američkog poteza posle kojeg je uslijedila slična odluka turskih vlasti.

Erdogan je rekao da su zvaničnici turskog ministarstva inostranih poslova kontaktirali svoje američke kolege u vezi sa tim potezom.

SAD su juče saopštile da su obustavile izdavanje neimigrantskih viza u svojim diplomatskim predstavništvima u Turskoj posle hapšenja jednog konzularnog službenika, što je dovelo do toga da ubrzo i Turska obustavi izdavanje viza u Sjedinjenim Državama.

Prošle sedmice su turske vlasti uhapsile službenika Konzulata SAD turske nacionalnosti zbog navodnih veza s mrežom sveštenika Fethulaha Gulena koji živi u SAD.

Gulena Vlada Turske krivi za pokušaj državnog udara prošlog ljeta, što on poriče.

Državna agencija Anadolija javila je da turske vlasti traže još jednog službenika konuzlata kako bi ga ispitale kao osumnjičenog.

Bonus video: