Sekunde koje su zapečatile sudbinu Šinza Abea

Eksperti za bezbjednost smatraju da su tjelohranitelji mogli spriječiti ubistvo bivšeg japanskog premijera da su poštovali osnovne procedure za zaštitu ličnosti

26897 pregleda 3 komentar(a)
Abe se obraća okupljenima neposredno prije napada, Foto: Rojters
Abe se obraća okupljenima neposredno prije napada, Foto: Rojters

Tjelohranitelji su mogli spasiti Šinza Abea da su ga opkolili ili sklonili sa linije vatre tokom 2,5 sekundi koliko je prošlo između prvog ispaljenog metka koji ga je promašio i drugog koji ga je fatalno ranio, smatra osam bezbjednosnih eksperata koji su pregledali snimak atentata na bivšeg japanskog premijera.

Neuspjeh da zaštite Abea od drugog pucnja uslijedio je nakon niza bezbjednosnih propusta koji su prethodili ubistvu bivšeg japanskog premijera sa najdužim mandatom, 8. jula, kazali su japanski i međunarodni eksperti.

Ubistvo Abea u zapadnom gradu Nara od strane čovjeka koji je koristio oružje kućne izrade šokiralo je naciju u kojoj je oružano nasilje rijetko, a političari kampanje vode u bliskom kontaktu sa građanima uz slabo obezbjeđenje.

Tjelohranitelji su uspjeli da savladaju i uhapse napadača
Tjelohranitelji su uspjeli da savladaju i uhapse napadača foto: REUTERS

Japanske vlasti, uključujući i premijera Fumia Kišidu, priznale su da je došlo do propusta obezbjeđenju, a policija je saopštila da sprovodi istragu.

Pored bezbjednosnih eksperata, Rojters je razgovarao sa još šest svjedoka i pregledao više snimaka koji su bili dostupni na internetu, snimljeni iz različitih uglova, kako bi stekao uvid u bezbjednosne mjere koje su prethodile pucnjavi.

Nakon što su dozvolili da 67-godišnji Abe bude izložen dok se obraćao građanima sa saobraćajnog ostrva na javnom putu, njegovo obezbjeđenje je dozvolilo napadaču, kojeg je policija identifikovalča kao 41-godišnjeg Tetsuja Jamagamija, da bez ikakvog pretresa naoružan priđe Abeu na udaljenosti od nekoliko metara.

”Trebalo je da vide da napadač odlučno prilazi premijeru i da intervenišu”, kazao je za Rojters Kenet Bombas, šef kompanije “Global tret solušns”, koja je obezbjeđivala Džoa Bajdena dok je bio predsjednički kandidat.

Jamagami je prišao na oko sedam metara Abeu prije nego što je ispalio prvi hitac, koji ga je promašio, prenio je list “Jomiuru” pozivajući se na izvore u istrazi. Ispalio je drugi hitac sa udaljenosti od oko pet metara, kojim je pogodio bivšeg premijera.

Djeluje da Abeovi tjelohranitelji nijesu imali “koncentrične bezbjednosne prstenove” oko njega, kazao je Džon Soltis, bivši pripadnik specijalne mornaričke jedinice “foke” i zvaničnik CIA, sada potpredsjednik u bezbjednosnoj firmi “Prosegur”. “Nijesu imali nikakav nadzor nad okupljenima”.

Na pitanje kako komentarišu ekspertske analize iz policije u Nari, koja je bila zadužena za obezbjeđenje Abea u tom gradu, za Rojters je saopšteno da je odsjek “posvećen temeljnom utvrđivanju bezbjednosnih problema” u vezi sa Abeovom zaštitom, odbijajući da dalje komentarišu.

Rojters navodi da se na snimku vidi da se nakon prvog hica Abe okrenuo i pogledao preko lijevog ramena. Dvojica tjelohranitelja su pokušala da stanu između njega i napadača. Dvojica drugih su krenuli prema napadaču, koji je kroz dim uspio da priđe još bliže.

Mada je Abeovo obezbjeđenje savladalo napadača i uhapsilo ga nekoliko trenutaka kasnije, “pogrešno je bilo to što su pojedini iz obezbjeđenja krenuli za napadačem umjesto da su zaštitili Abea”, kazao je Mitsuru Fukuda, profesor sa Nihon univerziteta i specijalista za upravljanje u kriznim situacijama i terorizam.

Bilo je dovoljno obezbjeđenja “ali nije bilo osjećaja opasnosti”, kazao je Jasuhiro Sasaki, policijac u penziji koji je radio kao obezbjeđenje za poznate ličnosti. “Svi su bili zatečeni i niko nije otišao prema Abeu”.

Pogrešno je bilo to što su pojedini iz obezbjeđenja krenuli za napadačem umjesto da su zaštitili Abea

Agencija nacionalne policije, koja nadgleda lokalne policijske snage, saopštila je da je Abeovo ubistvo bilo rezultat neuspjeha policije da ispuni svoju odgovornnost i navela da je sastavila tim koji će razmotriti mjere bezbjednosti i zaštite i razmotriti konkretne korake kako bi spriječili da se tako ozbiljni incidenti ponove.

”Priznajemo da je bilo problema ne samo u reakciji na licu mjesta, kao što su mjere bezbjednosti i zaštite, raspoređivanje ljudi i poštovanje osnovnih bezbjednosnih procedura, već i na način na koji je Agencija nacionalne policije uključena”, navodi se u odgovoru za Rojters.

Na snimku se vide četiri telohranitelja unutar zaštitne ograde dok je Abe govorio, prema riječima Koičija Itoa, bivšeg narednika u specijalnom timu za jurišne napade Metropoliten policije u Tokiju, a sada konsultanta za bezbjednost. To je potvrdio i lokalni političar Masahiro Okuni, koji je prisustvovao atentatu.

Kada je bivši premijer istupio da govori, na video-snimku u pozadani se vidi Jamagami kako aplaudira.

Prema snimku, dok je Jamagami prilazio Abeu, obezbjeđenje nije reagovalo.

Abe je trebalo da ima dodijeljenog tjelohranitelja za blisku zaštitu čiji je zadatak da ga na prvi znak opasnosti odvede, kazao je jedan član američke diplomatske bezbjednosne službe, koja obezbjeđuje visoke diplomate i strane zvaničnike.

”Mi bismo ga zgrabili za kaiš i okovratnik, zaštitili našim tijelom i sklonili”, kazao je taj agent za Rojters.

Katusiko Ikeda, bivši general policije u Tokiju koji je upravljao obezbjeđenjem tokom samita Grupe osam u Japanu 2000. i 2008, kazao je da bi situacija bila potpuno drugačija da je Abe imao tjelohranitelja koji je dovoljno blizu da dođe do njega za sekundu ili dvije.

Ito, bivši načelnik policije, kazao je da je obezbjeđenje moglo zaustaviti i prvi hitac da su bili oprezni i međusobno komunicirali.

”Čak i pošto su to propustili, postojao je prozor od preko dvije sekunde prije drugog hica, stoga su to definitivno mogli spriječiti”, kazao je on. “Da je Abe propisno zaštićen, ovo je moglo biti izbjegnuto”.

Bonus video: